Svensk Orientering logotyp
16.01.2015

290-kommunersprojektet kan fortsätta - nya pengar från Svenskt Friluftsliv

Orientering
Svenska Orienteringsförbundet tilldelas ytterligare 405 000 kronor av Svenskt Friluftsliv och kan därmed förlänga den landsomfattande lärarfortbildningen i kartkunskap. "Väldigt roligt!" säger barn- och ungdomsansvariga Malin Carlsson.

Fördelningen av statsbidrag till landets friluftslivsorganisationer för år 2015 är klar. Svenska Orienteringsförbundet får 405 000 kronor och bidraget ska i första hand användas till Lärarfortbildning i orientering steg 2.

- Väldigt roligt! Nu kan vi fortsätta att utveckla lärarfortbildningen och nå ännu fler lärare runtom i landet, säger Malin Carlsson, barn- och ungdomsansvarig på SOFT.

- Huvudmålet med fortbildningen är att ge lärare hjälpmedel för att lära ut kartkunskap samt att sprida kunskap om allemansrätten.

Projektet inleddes för fyra år sedan. Tio SOFT-utbildade pedagoger ska besöka samtliga 290 kommuner och sprida senaste nytt om orientering och kartkunskap. Kursen handlar dels om att ge lärarna redskap som kan användas vid bedömning av kartkunskap, dels om att entusiasmera och ge konkreta tips på hur undervisningen kan göras mer lockande.

Organisationen Svenskt Friluftsliv ansvarar sedan 2011 för fördelningen av Naturvårdsverkets bidrag. Totalt inkom den här gången 71 ansökningar från 27 olika organisationer om totalt belopp över 45 miljoner kronor.

För att få bidrag krävs att friluftsorganisationen värnar det enkla, naturnära och långsiktigt hållbara friluftslivet; främjar hälsa och goda möjligheter att utöva friluftsliv samt ett tryggt och säkert friluftsliv; bidrar till att utveckla barns och ungdomars intresse för motion och friluftsliv, eller verkar för ökad kunskap om och hänsyn till natur- och kulturmiljön samt allemansrätten.

- Friluftsorganisationerna bidrar till att vi rör på oss och att vi får vara med i ett socialt sammanhang, det gäller alla åldrar och samhällsgrupper och oavsett var du bor i landet. Vi lämnar därmed ett både viktigt och stort bidrag till samhället i form av förbättrad folkhälsa och lägre sjukvårdskostnader. Men organisationerna är i mycket stort behov av ytterligare resurser för långsiktig överlevnad om vi skall nå riksdagens uppsatta friluftspolitiska mål, säger Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.

Läs mer om Lärarfortbildningarna här: www.orientering.se/lararfortbildning

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter