Svensk Orientering logotyp
21.03.2018

450 000 kronor ska få fler att hittaut

Orientering
Svenska Orienteringsförbundets satsning hittaut tar nästa steg. Fler barn och ungdomar ska engageras och projektet har nu beviljats 450000 kronor av Framåtfonden.

hittaut får barn och vuxna att ta sig ut i naturen med hjälp av en fysisk eller digital karta. Aktiviteterna ska bidra till att fler kommer i rörelse och förhoppningsvis ett ökat intresse för orientering. Nu vill Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) utveckla satsningen.

- För att göra hittaut mer intressant för barn och unga kommer vi att ta fram en skolutmaning. I denna ingår en genomgång av värdet av en aktiv livsstil, orienteringskunskap och såklart praktiskt hur hittaut fungerar, säger SOFT:s idrottschef Tomas Stenström.

Med skolutmaningen vill Orienteringsförbundet nå fler unga genom att utveckla konceptet digitalt och skapa samarbete med skolor. Under 2017 arrangerade cirka 20 orter hittaut - 2018 ska antalet orter bli 25 och förhoppningen är att hälften kommer att arrangera skolutmaningen.

- hittaut och skolutmaningen ska finnas från Kristianstad i söder till Luleå i norr. Vi känner att det finns mycket att göra här och projektet har stor potential, fortsätter Stenström.

Projektet får uppbackning av Framåtfonden, som beviljat 450 000 kronor till projektet.

- Pengarna betyder att vi kan fortsätta satsa på att fler kommer i rörelse, och med dessa pengar fokusera på att göra hittaut mer attraktivt för skolor samt barn och unga, avslutar Stenström.

Framåtfonden är ett initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet vilka ger specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa nya former av fysisk aktivitet och få fler människor i rörelse. Det är andra året som pengar delas ut genom Framåtfonden och i år får tio förbund dela på drygt fyra miljoner kronor.

- Framåtfonden är ett fantastiskt initiativ som kan göra skillnad på riktigt. Specialidrottsförbunden har många idéer på att få fler i rörelse men saknar många gånger de ekonomiska musklerna för att förverkliga dem. Med Framåtfonden vill vi göra det enklare att förverkliga idéerna och få fler i rörelse, säger Nicklas Biverståhl sponsringschef på Svenska Spel.

Om Framåtfonden
Framåtfonden är ett nytt initiativ. Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år samtliga specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Förbund som beviljas pengar från fonden i år är Basketbollförbundet, Orienteringsförbundet, Bob & Rodelförbundet, volleybollförbundet, Bordtennisförbundet, Judoförbundet, Tennisförbundet, Rugbyförbundet, Danssportförbundet och Ishockeyförbundet. Mer info finns på rf.se

Om hittaut
Hittaut är en enkel form av orientering som alla kan göra. Det går till så att ett stort antal checkpoints (kontroller) finns utspridda över hela staden och närliggande skogsområden. Checkpointsen har olika svårighetsgrad och du ska hitta dem med hjälp av en karta. När du hittat en checkpoint finns en kod som du sedan kan registrera online för att se din utveckling och för att vara med och tävla om fina priser. Mer info finns på orientering.se

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter