Svensk Orientering logotyp
01.10.2015

Alexandersson står över långdistansen - satsar allt på lördagens avgörande

Orientering
Tove Alexandersson kommer inte till start i fredagens långdistans. Svenskan, som i helgen kan vinna den totala världscupen för andra året i rad, satsar allt på lördagens medeldistans då dubbla poäng delas ut.

I helgen avgörs orienteringens världscup i schweiziska Arosa. Av den individuella världscupen återstår bara två lopp: fredagens långdistans och lördagens medeldistans.

Nu står det klart att Tove Alexandersson, som leder damernas total, står över fredagens lopp. Svenskan har haft problem med en fot sedan O-Ringen och väljer att ta det säkra före det osäkra.

- Foten känns bra nu, men det är för tidigt med två så tuffa lopp på raken. Jag vill inte riskera några bakslag, säger Alexandersson, som under hösten kört mycket alternativ träning i syfte att avlasta foten.

- Efter förutsättningarna är formen bra, säger Alexandersson.

Det främsta hotet mot Alexandersson, Ida Bobach som ligger tvåa i totalen, kommer inte heller till start på fredagen. Även danskan har haft skadebekymmer och sätter allt på ett kort. Det innebär att oavsett hur det går på långdistansen så kommer Tove Alexandersson att vara VC-ledare när hon startar på lördagen.

Även Gustav Bergman, den vassaste svensken på herrsidan, avstår fredagens långdistans. Ravinenlöparen, som ligger fyra i totalen, har haft svajande form under sommaren och väljer att gå all-in på de två avslutande tävlingarna, medeldistansen och söndagens sprintstafett.
- Ett klokt beslut av Gustav. Både taktiskt och långsiktigt, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Jerker Lysell kommer inte heller till start på långdistansen. Lysell, som har en krånglande fot, lägger allt krut på resten av helgen.

Läs mer om den svenska truppen

Läs om SVT:s sändningar

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter