Svensk Orientering logotyp
03.12.2014

Alexandersson världsetta

Orientering
Tidigare i år vann Tove Alexandersson den totala världscupen i överlägsen stil. Från och med i dag kan hon även titulera sig världsetta.

Inför världscupsavslutningen i Basel i höstas var spänningen inte särskilt stor på damsidan. Tove Alexandersson har radat upp pallplatserna under det gångna året och redan inför söndagens avslutande sprint var saken klar – den 22-åriga svenskan hade säkrat världscupssegern.

På världsrankingen har Stora Tuna-löparen dock legat tvåa hela året, en höjdkurva under Simone Niggli, som efter 2013 bestämde sig för att sluta i landslaget.

Eftersom internationella förbundets världsranking inkluderar resultat noterade de senaste 18 månaderna har den suveräna schweiziskan länge och väl klamrat sig fast vid förstaplatsen.

Nu har dock ytterligare ett starkt Niggli-resultat blivit inaktuellt för listan, en medeldistansseger i Norge den 2 juni 2013, och vips så har Alexandersson hoppat upp till förstaplatsen.

Här hittar ni topp-100 i världen

Som synes har Sverige fler damer topp-tio: Helena Jansson (5:a), Annika Billstam (6:a), Lena Eliasson (7:a) och på herrsidan är Gustav Bergman 8:a.

På den separata världsrankingen för sprint är Alexandersson bästa svenska med en fjärdeplats. På herrsidan är Jonas Leandersson tvåa och Jerker Lysell fyra.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter