Andersson och Alexandersson vann SM-lång
18.09.2016

Andersson och Alexandersson vann SM-lång

Orientering
Linné tog en dubbel i herrarnas SM-långdistans för andra året i rad. Rassmus Andersson vann guldet före Albin Ridefelt. Och i damklassen var dubbla VM-guldmedaljören Tove Alexandersson förkrossande överlägsen. Segermarginalen var hela sju minuter.

 

I helgen har landets bästa orienterare åter varit ute på medaljjakt. För några veckor sedan avslutades VM på hemmaplan. Nu var det dags för SM i långdistans vid Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge.

Men om det är SM eller VM verkar inte spela någon roll för Tove Alexandersson som vann dubbla guld vid VM. Nu slog hon till med ett nytt topplopp och vann med närmare sju minuters marginal till tvåan Emma Johansson, Domnarvet.

- Jag har gjort ett bra lopp och orienterat stabilt hela vägen. På något ställe har jag gjort någon onödig sväng och dragit lite snett på väg till någon kontroll, men det har egentligen inte varit några misstag. Det kan vara lätt att dra lite snett i den här terrängen där det är öppet och det bitvis inte finns så mycket att läsa på, säger Alexandersson som efter VM i Bohuslän åter flyttat tillbaka till Borlänge.

Nu går hon in i en tävlingsintensiv tid:

- Det ju SM i Blekinge även kommande helg sedan åker vi på läger till Estland där VM avgörs nästa år, säger Stora Tuna-löparen.

Om Tove Alexandersson är en van vinnare så blev det en ”ny” mästare på herrsidan. Rassmus Andersson från OK Linné tog sitt första individuella SM-guld på seniorsidan.

Förra året var han tvåa bakom klubbkompisen Albin Ridefelt. Nu blev det ett omvänt scenario.

Andersson vann en och en halv minut före Ridefelt.

- Jag vet att jag är i bra form så jag valde att gå ut hårt. Det kändes jättebra redan från start. Efter knappt en timmes löpning kom jag ikapp Jonas Leandersson och det var en bra bekräftelse på att jag sprungit bra fram dit. Sen fick jag en svacka efter varvningen men jag lyckades hålla ihop loppet hela vägen, säger Andersson som för några veckor sedan tog guld på student-VM på just långdistans.

- Det känns väldigt coolt att jag lyckades ta mitt första individuella SM-guld på långdistans. Det är den distans som jag allra helst vill lyckas på. Jag har tränat mycket mängd under det senaste året och under den senaste delen av säsongen har jag verkligen fått betalt för den träning jag gjort. Nu siktar jag mot VM i Estland nästa år, säger Andersson.

Kommande helg avgörs de svenska mästerskapen på medeldistans och stafett, då i den östra delen av Blekinge.

 

Damer, 12 030 meter: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 77.28, 2) Emma Johansson, Domnarvet, +6.43, 3) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +10.12, 4) Anna Bachman, Lidingö, +11.45, 5) Alva Olsson, Linköping, +12.33.

Herrar, 17 300 meter: 1) Rassmus Andersson, Linné, 93.44, 2) Albin Ridefelt, Linné, +1.26, 3) Fredrik Bakkman, Lidingö, +1.35, 4) Martin Regborn, Hagaby, +2.43, 5) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, +2.47.

 

 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter