Svensk Orientering logotyp
07.07.2017

ÄNTLIGEN GULD I DAMSTAFETTEN: "Helt underbart!"

Orientering
Svenskorna dominerade stafetten från sträcka 1. Trots det blev det nervöst efter målgång då Sverige riskerade en diskning sedan Tove Alexandersson sprungit fel vid varvning. Efter en jobbig kvart kom det förlösande beskedet: "Helt underbart!"

De svenska damerna hade inte vunnit VM-stafetten sedan mästerskapet på hemmaplan 2004.

I dag bröts den långa segerlösa sviten. Och det skedde genom en mycket imponerande stafettlöpning.

Startsträckans Emma Johansson gav Sverige en smakstart genom att gå loss redan vid den fjärde kontrollen:

- Jag har gjort en jättebra insats i dag. På gårdagens medeldistans fick jag inte alls till det tekniskt, och det var verkligen en tankeställare. Tove hade faktiskt en liten lektion med oss i går om att vi skulle vara ännu mer noggranna och titta ännu mer på kartan och läsa på allt som går, säger Johansson.

Helena Jansson tog i dag sin nionde VM-medalj i stafett. Men för första gången fick hon kliva överst på pallen efter en skogsstafett (i söndags var hon ju med och vann sprintstafetten).

- Normalt sett tänker jag inte så mycket på medaljer, men de senaste åren har jag ändå känt att det skulle vara underbart att ta det där guldet. Därför känns detta så underbart. Jag är så himla glad och stolt över sättet vi genomfört den här stafetten, säger Jansson som skickade ut Tove Alexandersson i klar ledning på den sista sträckan.

Och även om Tove var mer sliten än de senaste dagarna hade hon inga som helst problem att hålla undan. Men trots det blev det dramatik. När löparna passerade arenan vid varvning fanns det två fållor att springa i.

Tove valde målfållan redan vid varvningen och sprang en meter över mållinjen där hon vände. Ett tag talades det om att en nation skulle lämna in en protest mot att Alexandersson redan passerat mållinjen och därmed skulle diskas.

Men i sista stund drogs protesten tillbaka:

- Det var otydligt var man skulle springa där. Arrangörerna tog på sig misstaget så det var egentligen aldrig någon fara, men det var en nervös väntan, säger Alexandersson som i och med dagens seger tog sitt tredje guld under VM i Estland.

- Det känns helt sjukt att jag tagit guld på alla de lopp jag sprungit. Det finns inte ord att beskriva hur bra det gått, säger Alexandersson.

Detta var Sveriges fjärde guld under detta mästerskap, och dessa tillsammans med de tre bronsen innebär att Sverige för andra året i rad blir mästerskapets bästa nation.

Nästa års VM arrangeras i Lettland.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter