Svensk Orientering logotyp
30.05.2016

Är Sveriges Precisionsorienterare Världens bästa landslag?

Precisionsorientering
En målsättning för Sveriges orienterare är att vi skall ha landslag av världsklass. Det gäller också för PreO-landslaget. Vid EM (ETOC) som avgjordes i Tjeckien gångna veckan levde vi upp till målsättningen med råge.

Inför EM skrev jag att målsättningen var att ta medalj i varje disciplin, vilket skulle bli fem medaljer, med förhoppning om något guld. En liten missräkning, ingen medalj i TempO där vi normalt skall ta medalj vid minst åtta av 10 tillfällen enligt min mening. MEN i övriga discipliner blev resultatet över förväntan.

Det började med den nya disciplinen Relay där vi visste att Sverige är starkt eftersom vi har en mycket stark bredd. I para-klassen har vi tyvärr bara möjligheten att ställa upp med ett lag men å andra sidan ett såväl starkt som erfaret lag i Inga, Michael och Ola. Att guldet vanns var ingen högoddsare.

I den öppna klassen har vi många att välja på till laget. Även när det gäller ETOC då vi får ställa upp med två lag blir det svårt att ta ut lagen. Vi hade två likvärdiga lag enligt min mening och med precis lika stora möjligheter. Nu blev det "erfarenheten" som för dagen gick säkrast och blev bästa Svenska lag genom Stig, Martin och Marit. Dock var för dagen Italienarna litet för svåra och det blev en silvermedalj.

Den andra disciplinen var TempO. I kvalificeringen gick det som på spår, 7 av 8 vidare till finalen. Marit vann ett av kvalheaten och övriga låg också högt uppe i resultatlistan. Förhoppningarna var därför höga inför finalen där allt talade för att någon av de sent startande svenskarna skull slåss i toppen. Som bäst blev det en åttondeplats genom Martin som dock hade en medaljchans ända fram till sista stationen visade det sig. Det går fler tåg – redan på VM.

På lördagen avslutades EM med PreO Dag 2. Redan efter fredagens första halva så hade såväl Ola som Stig ledningen i para- som öppna klassen. Att rubba dessa stabila killar är mycket svårt när de har segervittring. Så och denna gång. De höll ställningen och gulden var deras. Detta följdes upp av Michael som i para gick upp på silverplats och Jens som behöll sin tredjeplats och bärgade bronset.

Förhoppningarna om fem medaljer och något guld slogs med marginal – det blev sex medaljer varav tre guld. För dagen har vi världens bästa precisionsorienteringslandslag.
VSB säger stolte lagledaren Owe.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter