Svensk Orientering logotyp
22.09.2015

Åtta löpare gör VC-truppen komplett – skadad Boström missar

Orientering
Första helgen i oktober avslutas årets världscup i Arosa, Schweiz, och de svenska förhoppningarna är stora. Nu har förbundskapten Håkan Carlsson spikat sin trupp – åtta namn tillkommer och ett försvinner.

Årets världscupavslutning kan bli en riktig höjdare. Det är redan klart att SVT direktsänder den avslutande medeldistansen (lördag 3 oktober) och avgörandet i sprintstafettcupen (söndag 4 oktober). Jacob Hård och Mats Troeng kommenterar och chanserna är goda att Tove Alexandersson återigen vinner totalen. Samtidigt har det svenska laget chans att plocka hem sprintstafettcupen.

Sverige har flera löpare som är topp-tio i den individuella världscupen. Vassast är Alexandersson som leder med 56 poängs marginal till danskan Ida Bobach. Aktuella listor här.

I sprintstafettcupen ligger Sverige tvåa på sammanlagt 145 poäng, 35 pinnar efter ledande Danmark. Bakom jagar Norge och Schweiz med 113 respektive 110 poäng. Vinner Sverige samtidigt som Danmark kommer trea så vinner Sverige totalen.

Förbundskapten Håkan Carlsson kunde redan för ett par veckor sedan ge elva löpare klartecken. Efter SM-helgerna kompletteras truppen med följande åtta namn:

Josefine Engström, Alfta Ösa OK
Sara Eskilsson,  Alfta Ösa OK
Kristin Löfgren, Varegg Fleridrett
Alva Olsson, Linköpings OK

Rassmus Andersson, OK Linné
Filip Dahlgren, IFK Lidingö
Ola Martner, Göteborg-Majorna OK
Johan Runesson, Göteborg-Majorna OK

- Det här är löpare som alla visat sin höga potential under SM-tävlingarna. Nu får de chansen att mäta sig mot hela världseliten, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

- Vi har en spännande och vass trupp med en blandning av våra största stjärnor från sommarens VM och några löpare som inte varit med lika mycket, men som visat mycket bra form på sistone.

Uttagna sedan tidigare är:
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Annika Billstam, OK Linné
Lilian Forsgren, OK Tisaren
Helena Jansson, OK Ravinen
Emma Johansson, Domnarvets GoIF

Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn
William Lind, Malungs OK
Jerker Lysell, Rehns BK
Albin Ridefelt, OK Linné

Även Olle Boström, Järla Orientering, var förhandsuttagen, men VM-bronsmedaljören på medeldistans tvingas tyvärr kasta in handduken.

- Olle har haft lite känningar i foten. Nu vill han prioritera att den blir helt bra så han kan gå in i vinterträningen inför hemma-VM 2016 skadefri. Ett mycket klokt beslut. Hälsan ska alltid gå först och långsiktighet lönar sig, säger Håkan Carlsson.

Världscuphelgen i Schweiz startar med en långdistans på fredagen den 2 oktober. Därefter blir det alltså medel på lördagen och sprintstafett på söndagen.

- Det blir tre riktigt häftiga tävlingar i härlig miljö. Jag tror att det blir en kanonresa för det svenska laget, avslutar Carlsson.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter