Svensk Orientering logotyp
05.05.2017

Bejmer inför Swedish League-finalen: "Ska slåss om topplaceringarna"

Orientering
Efter en imponerande säsongsupptakt leder Max Peter Bejmer Swedish League inför avgörandet nästa helg. "Jag siktar på att vara med och slåss om topplaceringarna hela vägen", säger IFK Göteborgslöparen som nyligen var med och sprang hem Tiomila.

Nervös uppladdning, tuff Tiomilasträcka, segeryra ... förkylning.

- Ja, det kom som ett brev på posten. Jag drar lätt på mig sjukdom när jag inte får sova ordentligt, säger Max Peter Bejmer, som hoppas vara igång och springa snart igen.

- Absolut, jag hoppas att det inte ska vara något långvarigt och att jag får några bra träningar inför Swedish League-finalen.

Med tre lopp kvar - sprint, medel och avslutande lång med jaktstart - leder du totalen med ganska god marginal. Hur ser du på det?

- Ja, det är nog en två minuter omräknat till närmast jagande. Men samtidigt vet jag att många av de vassaste löparna ännu inte har sprungit tre lopp, och det är ju topp-tre-prestationerna som räknas samman före jaktstarten.

- Löpare som William Lind, Gustav Bergman och Albin Ridefelt har möjlighet att putsa sina utgångslägen rejält inför jaktstarten. Men jag vet faktiskt inte säkert vilka som kommer till start, jag har inte kollat startlistorna än. Men i vilket fall som helst kommer jag fortfarande att vara bra med när det ska avgöras.

Bortsett från den här förkylningen - vad tycker du själv om din vår så här långt?

- Formen har varit väldigt god och jag tycker att jag har fått fina kvitton ända sedan Blekinge. Och Tiomila alldeles nyss kändes också riktigt bra.

Fredagens och lördagens Swedish League-tävlingar i Bollnäs är viktiga även för landslagsledningen - det är de sista chanserna att slå sig in i truppen till världscuppremiären i Finland. Hur ser du på dina möjligheter?

- Jag känner väl att mina chanser är bättre nu än när säsongen drog igång. Jag har visat att jag borde vara med i snacket i alla fall och jag var nöjd med min prestation Huskvarna. Men det är tufft. Ska jag ha chansen måste jag slå löpare som Oskar Sjöberg och Rassmus Andersson, så det tänker jag försöka göra. Det är tufft, men inte omöjligt.

Vilken löpare ser du som huvudfavorit till Swedish League-segern i H21?

- Ska jag plocka ut ett namn så får det bli Gustav Bergman. Han sprang ju extremt bra på avslutningshelgen ifjol och nu är det en liknande terräng med teknisk orientering. Gustav kommer definitivt att vara med och slåss om segern.

Hur kommer du att lägga upp din taktik inför jaktstarten - har du redan nu någon plan?

- Ja, lite har jag tänkt på det. I början kommer jag att fokusera på mitt, så att jag kommer in i min egen orientering. Men efterhand gäller det även att vara uppmärksam på vad som händer i omgivningen. Vad gäller terrängen blir den som sagt klurig så det gäller att hålla koll på detaljer och orientera ända in i ringen.

I D21 har regerande Swedish League-mästarinnan Tove Alexandersson, Stora Tuna, kopplat ett grep om totalen. I D20 toppar Linnéa Golsäter, Eksjö SOK, och i H20 Simon Imark, Tullinge SK. Isa Envall, IKHP, leder i D18 medan Viktor Svensk, Stora Tuna, har kommandot i H18.

Aktuell ställning i Swedish League HD21, HD20 och HD18
Aktuell ställning i U23-cupen
Här hittar du mer info om sprinten, medeldistansen och jaktstarten

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter