Svensk Orientering logotyp
16.09.2014

Bengt Saltin är död

Orientering
Fysiologiprofessorn och antidopningsexperten Bengt Saltin har avlidit, 79 år gammal. Redan på 60-talet var Saltin verksam i Svenska Orienteringsförbundets styrelse och så sent som ifjol var han ett viktigt bollplank för landslagsledningen.

Bengt Saltin var ordförande i Svenska Orienteringsförbundet 1971-1976 och valdes in i styrelsen 1968. Dessförinnan var han även engagerad i SOFT som elitledare.

I "Självvald väg i okänd mark", en bok som SOFT gav ut 1988 i samband med förbundets 50-årsjubileum, konstateras att "de ideologiska frågorna hade en framträdande plats" under Saltins ordförandetid: "Som inget förbund tidigare försökte SOFT här närma sig samhälleliga frågor i vid mening och undvek sorgfälligt den måldiskussion i termer av medaljer som annars varit så vanlig." I boken slås även fast att SOFT:s agerande i flera frågor under Saltins tid "sannolikt inneburit att orienteringsrörelsens ekonomiska önskemål och krav kom att hörsammas av myndigheter."

1980 blev Bengt Saltin styrelseledamot i Internationella Orienteringsförbundet och 1982 övertog han ordförandeklubban. Uppdraget var bland annat att förbättra och säkra den ekonomiska grunden för IOF samt att öppna ett professionellt kansli, två mål som också nåddes under Saltins sex år på posten.

Längre fram kom Bengt Saltin även att arbeta med medicinska frågor inom IOF, och många är de idrotter som fått ta del av Saltins stora kunskaper.

Saltin var under många år antidopningsansvarig på Internationella skidförbundet (Fis) och mellan 2001 och 2007 ansvarig för Fis kartläggning av blodvärden inom längdskidsporten.

Bengt Saltin arbetade som docent på Karolinska Institutet (KI) fram till 1973 då han utnämndes till professor i humanfysiologi vid Köpenhamns universitet. Saltin återvände till KI 1987 men lämnade 1993 för en chefstjänst vid Copenhagen Muscle Research Centre.

Under flertalet år, och så sent som i satsningen mot sommarens VM i Italien, var Bengt Saltin en av Svenska Orienteringslandslagets resurspersoner, ett viktigt bollplank i fysiologiska frågor.

- Bengt har varit otroligt värdefull för svensk idrott i stort. Och för Svenska Orienteringsförbundet har han varit ett fantastiskt stöd och en oerhörd kompetens, som ägnat tid på ideell basis för att hjälpa oss framåt, alltid med ett leende på läpparna, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter