Svensk Orientering logotyp
19.05.2017

Bergman och Johansson visade klassen i VM-test - många styrkebesked i Estland

Orientering
Gustav Bergman och Emma Johansson vann det svenska landslagets VM-test, långdistans. "Det känns fint, och kul", säger Johansson. På herrsidan var det mycket tight med sex löpare inom tre minuter. Tvåan Johan Runesson var både nöjd och besviken.

I helgen är det fullt fokus för de löpare som vill slå sig in i det svenska VM-laget. Två pirriga VM-tester genomförs i Estlands snåriga skogar och under fredagen stod långdistans på programmet.

Herrarna hade minst 16 kilometer att avverka, medan damernas bana mätte 10,7 kilometer närmaste vägen.

Vassast på herrsidan var Sverigeettan Gustav Bergman, som efter en småknackig start på året har varvat igång rejält. Nu gick Ravinenstjärnan i mål på 1.28.26.

Strax bakom följde två löpare som inte sprang VM-lången i Bohuslän ifjol, men som nu skickade seriösa signaler: Tampereen Pyrintös Johan Runesson, +0.31, och OK Linnés Albin Ridefelt, +0.38.

- Ett starkt besked såklart, men jag kan bättre. Jag blev lite passiv efter varvningen, då jag fick höra att jag låg bra till. Då blev det lite stundens allvar, att jag kanske började fokusera lite mer på att inte missa än på att pusha. Det kan jag gräma mig lite över nu, det gör väl ett par sekunder per sträcka, men å andra sidan har jag den erfarenheten med mig nu, säger Johan Runesson, som fortsätter:

- Om jag får springa VM tänker jag inte göra så här igen. Nu har jag varit tvåa i Huskvarna och tvåa här, men egentligen gör jag hellre en miss och går för guldet, än kör safe och blir fyra. Men jag får spara segern till det viktigaste loppet.

På damsidan visade Domnnarvets Emma Johansson klassen och segrade 2.04 före Lina Strand, Göteborg-Majorna, och 2.51 före Helena Jansson, Ravinen. (Stora Tuna-esset Tove Alexandersson, som i egenskap av regerande världsmästare har en friplats på VM, sprang inte hela vägen/sparade krut inför världscupen nästa vecka.)

- Det här var ett jätteviktigt besked för mig. Jag missade tid på två kontroller, men jag gjorde samtidigt väldigt många bra sträckor i relevant terräng. Det känns kul, säger Johansson, som var inställd på en tuff utmaning.

- Det var varmt och solen stekte när jag skulle ge mig iväg, så jag tänkte att jag skulle starta lite sansat. Men sedan när jag väl kom in i det satte jag kontrollerna bra i början. Jag var lugn och metodisk, precis som jag vill vara i den här terrängen. Det är väldigt lätt att dra iväg snett.

Under sin väg längs banan såg Johansson inte en enda löpare och det mesta flöt på.

- Det blev en fin dag i skogen, och jag känner att terrängen passar mig ganska bra. Det är mycket grönt och mycket pinnar, men det funkar bra med mina långa ben.

- Ifjol hade jag en tung vår, men nu har jag visat att jag ligger bättre till i år.

VM-test, långdistans
Herrar
1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 1.28.26, 2) Johan Runesson, Tampereen Pyrintö, +0.31, 3) Albin Ridefelt, OK Linné, +0.38, 4) William Lind, Malungs OK, +1.12, 5) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, +2.17, 6) Rassmus Andersson, OK Linné, +2.59, 7) Martin Regborn, Hagaby GoIF, +4.31, 8) Fredrik Bakkman, IFK Göteborg, +4.42, 9) Ola Martner, GMOK, +5.08, 10) Johan Högstrand, IFK Göteborg, +10.07.
Damer
1) Emma Johansson, Domnarvets GoIF, 1.14, 2) Lina Strand, GMOK, +2.04, 3) Helena Jansson, OK Ravinen, +2.51, 4) Karolin Ohlsson, Järla, +4.29, 5) Lisa Risby, OK Kåre, +5.15, 6) Anna Bachman, Lidingö, +9.18, 7) Alva Olsson, Linköping, +10.05, 8) Sara Eskilsson, Alfta-Ösa, +14.28, 9) Josefin Tjernlund, OK Tisaren, +16.42, 10) Kristin Löfgren, IFK Mora, +18.15.

Här hittar du samtliga resultat

Här hittar du gps-tracking

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter