Svensk Orientering logotyp
14.11.2015

Billstam årets orienterare: "Hedrad och glad"

Orientering
I somras försvarade hon sitt VM-guld. På lördagens orienteringsgala i Göteborg prisades Annika Billstam som årets orienterare. "Jättekul! Det här är orienteringens kanske finaste utmärkelse och jag känner mig hedrad", säger Billstam som nu sätter punkt för sin långa och framgångsrika landslagskarriär.

Årets orienterare har utsetts sedan 1948 och röstas sedan 1972 fram av den svenska sportjournalistkåren.

I år går utmärkelsen till Annika Billstam, som försvarade VM-guldet i medeldistans.

- Det här är en utmärkelse som jag aldrig tidigare fått. Jag har förmodligen varit nära, men vi har ett fantastiskt starkt landslag, säger Billstam, som under kvällen även tilldelades utmärkelserna "Årets prestation" och "Årets medeldistansare".

- Årets orienterare är ett pris med tyngd. Jag känner mig både stolt och glad, säger Billstam.

Triumfen i Norditalien 2014 kunde ha utgjort den perfekta slutpunkten på en fantastisk karriär. Men Annika Billstam ville något mer. Och när hon väl hade bestämt sig kunde inget stoppa henne i Skottlands snåriga skogar.

Billstam startade sist av alla i medeldistansloppet i skotska Darnaway och i karriärens sista internationella mästerskap sopade hon fullständigt banan med sina konkurrenter.

Att försvara ett VM-guld i orientering är något bara tre svenskar tidigare mäktat med och segern i Skottland går till historien som en magnifik uppvisning.

När Annika Billstam nu bestämt sig för att avsluta sin landslagskarriär gör hon det som en av Sveriges genom tiderna främsta orienterare. Hela fjorton VM-medaljer, varav tre guld, bärgade hon.

- När de spelade upp bilder med minnen från min karriär så var det väldigt rörande, särskilt i kombination med den text de skrivit till mig. Det här känns speciellt och en del av mig är lite sorgsen, men jag hoppas och tror att jag kommer att känna nästan samma glädje framöver när jag följer mina landslagskamrater, säger Billstam.

Utöver de utmärkelser som gick till Billstam hyllades även årets junior, årets komet, årets lag, årets sprinter och årets långdistansare.

Årets junior: Johanna Öberg
Johanna Öberg är nästa orienteringsstjärna från Skaraborg. På medeldistansen på junior-VM i norska Rauland tog Ryda SK-löparen silver och fick därmed sitt internationella genombrott. Några dagar senare var Öberg andralänken i stafettgänget som grävde guld.

Årets lag: IFK Göteborg
Sverige hade väntat på en herrseger i Tiomila i tio år. 2015 var väntan över. IFK Göteborg vann med tre sekunders marginal efter över tio timmars slit. Efter nio sträckors orienterande var det fem lag som gav sig ut i princip gemensamt på den sista sträckan. IFK:s unge norrman Eskil Kinneberg blev stor hjälte när han spurtade sig till seger före Halden och Kalevan Rasti.

Årets komet: Emma Johansson
Emma Johanssons 2015 var verkligen en formidabel succé. Inte nog med att hon som avslutare ledde sitt Domnarvet till seger i både Tiomila och Jukola - hon vann även sin första individuella VM-medalj, ett brons på medeldistansen i Skottland, och förde VM-stafettgänget i mål som trea. 2015 var året då Emma Johansson lyfte till en ny nivå - och det finns all anledning att hoppas på mer.

Årets sprinter: Jonas Leandersson
Efter sitt EM-guld i Portugal förra året blev han utsedd till Årets sprinter. Självfallet sitter Jonas Leandersson kvar på sin tron efter karriärens första individuella VM-guld, sprintsegern i Skottland. Loppet var tidernas tightaste VM-sprint med tio löpare inom fjorton sekunder - snabbast av alla var mästerskapsexperten från Karlstad.

Årets långdistansare: Tove Alexandersson
När VM-medaljerna skulle fördelas hade hon dragits med skadebekymmer en längre tid. I sin enda VM-final slutade det ändå med en fin fjärdeplats. Och i världscupen, som hon så småningom vann, kom Tove Alexandersson etta, tvåa och fyra i de långdistanslopp hon sprang.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter