Svensk Orientering logotyp
25.11.2015

Billstam nominerad till Jerringpriset: "Väldigt ärofyllt – ett erkännande"

Orientering
Det går inte att avsluta en landslagskarriär på ett mäktigare sätt; när Annika Billstam i somras satte punkt gjorde hon det genom att försvara sitt VM-guld. Nu är hon nominerad till Jerringpriset. "Det känns väldigt ärofyllt och fint, som ett erkännande för de idrottsprestationer jag har gjort", säger Billstam.

VM-guldet i Italien 2014 kunde ha utgjort den perfekta slutpunkten på en fantastisk karriär. Men Annika Billstam ville något mer.

Hon ville uppleva känslan igen; försvara sitt guld. Och när hon väl hade bestämt sig kunde inget stoppa henne i Skottlands snåriga skogar.

Billstam startade sist av alla i medeldistansloppet i Darnaway och i karriärens sista internationella mästerskap sopade hon fullständigt banan med sina konkurrenter.

Under onsdagen presenterades Annika som en av 13 kandidater till Jerringpriset, ”folkets pris” där alla som vill är med och röstar fram vinnaren.

När vi får tag i Billstam och läser upp listan med kandidater så konstaterar hon snabbt:

- Ett häftigt gäng att vara med i! Var och en av de nominerade har sin egen historia och det är alltid jättesvårt att jämföra olika idrottsprestationer med varandra, men det känns väldigt ärofyllt och kul att vara med där.

Vad betyder det för dig personligen att vara nominerad – utveckla!

- Jag har varit med väldigt länge på internationell nivå och tagit många VM-medaljer. Det här känns som ett slags erkännande för de prestationer jag har gjort. Det känns väldigt fint. Det visar att allt man lagt ner och det man presterat även betyder någonting för andra, att man har bidragit till idrottsupplevelser även för andra.

Och vad tror du att det betyder för orienteringen i stort?

- Att jag är med i år, att stafettkillarna var med ifjol och så vidare är dels ett bevis på att vi är en stark orienteringsnation, men det är också viktigt att vi tar plats bland de andra idrotterna. Det känns som en trend, att vi syns mer och mer och det betyder jättemycket. Det är som ett skyltfönster mot världen och förhoppningsvis kan det locka många barn och ungdomar att testa orienteringen, som är en väldigt tuff och utmanade idrott.

Att försvara ett VM-guld i orientering är en prestation som bara tre svenskar tidigare mäktat med. Kan du i efterhand beskriva känslan när du gick i mål den där fantastiska dagen i Skottland?

- Ja, jag kan verkligen återuppleva känslorna i dag. Jag var SÅ nöjd när jag ramlade i mål och kände att jag verkligen hade gjort mitt allra bästa, oavsett vad speakern skulle säga. Den känslan kunde ingen ta ifrån mig där och då. Sedan när jag låg där på marken, fullständigt slut och fick höra att det var guld ... det var en euforisk känsla, fantastiskt.

Totalt har 13 idrottare chans att vinna Jerringpriset. Nedan listas samtliga kandidater och kom ihåg att det är DU som bestämmer vem som ska vinna.

Du kan rösta på flera olika sätt – via webben eller via telefon. All info finns på Radiosportens hemsida.

Rösta på webben här.
Rösta via telefon här

DE TRETTON KANDIDATERNA

Annika Billstam, orientering
Badou Jack, boxning
Charlotte Kalla, skidor
Emma Dahlström, slopestyle
Erik Karlsson, ishockey
Isabelle Gulldén, handboll
Jennie Johansson, simning
Johan Olsson, skidor
Lag Niklas Edin, curling
Maja Reichard, parasport – simning
Sarah Sjöström, simning
U21-landslaget, herrar, fotboll
Zlatan Ibrahimovic, fotboll

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter