Svensk Orientering logotyp
14.07.2016

Brons till Öberg på medeldistansen

Orientering
Sverige tog sin tredje medalj under junior-VM i Schweiz. Denna gång genom Johanna Öberg som tog brons i medeldistansen. - Rakt på, det passar mig bäst, säger en nöjd bronsmedaljör.

Hettan på de tidigare finalerna i junior-VM i Schweiz hade gett sig av, och nu låg det i stället nysnö på topparna runt Susch där medeldistansfinalen avgjordes.

Johanna Öberg som tog silver på medeldistansen i junior-VM hade skaffat sig ett utmärkt utgångsläge genom sin seger i kvalheatet i går och fick starta näst sist i det 60 löpare stora startfältet.

Bakom henne startade bara Simona Aebersold som nu tog sitt andra guld i detta mästerskap. Segermarginalen till tvåan Aleksandra Hornik var 1.50.

För Johanna Öberg blev det inte den inledning som hon önskat, hon gjorde ett misstag på den andra kontrollen:

- Jag gick upp för tidigt mot kontrollen och fick vända tillbaka. Sedan tog jag ett dåligt vägval till den fjärde kontrollen över alla branter. Men efter det har orienteringen funkat bättre, säger Öberg som dock inte hade någon problemfri resa i den tuffa terrängen.

- Jag vrickade foten ganska illa, så mot slutet gjorde det faktiskt ganska ont. Men jag är väldigt glad att jag lyckades hålla ihop orienteringen så bra. Jag trodde inte att det skulle räcka till medalj i dag, det är så många duktiga som är med, säger Öberg ödmjukt.

Men Johanna Öberg, som nu ska byta klubb från Ryda till Linné måste nu sorteras in i kategorin ”duktiga”. Detta var hennes andra raka JVM-medalj på medeldistans.

Förra året blev det silver, i år brons.

- Medeldistans passar mig bäst. Det handlar mycket om att springa rakt på, det funkar bättre än vägvalsorientering, säger en nöjd bronsmedaljör.

Även Tilda Johansson slog sig in bland de tio bästa. Tilda blev nia, en och en halv minut bakom Öberg.

På killsidan var det väldigt små differenser kring medaljplatserna. Anton Forsberg slutade fyra, och var bara tre sekunder från en bronspeng.

- Jag har sprungit helt perfekt. Det har blivit mycket uppsprunget i skogen, så det enda jag hade kunnat göra annorlunda under de här medeldistansdagarna är att jag skulle ha sprungit snabbare i kvalet. Att jag fick starta så tidigt i finalen straffade mej ganska hårt i finalen, säger Forsberg.

 

Men de tre sekunder som saknas, kan du hitta dom längs din väg runt banan?

- Det är klart att jag kan det. Men jag är otroligt nöjd med min insats. Jag hade bra koll hela vägen och jag är mycket nöjd med min fjärde plats. Att vara fyra i världen är riktigt jävla coolt, säger en leende Forsberg som har åldern inne för att springa JVM även kommande år.

Den dubble bronsmedaljören Isac von Krusenstierna gjorde ett nytt fint lopp och blev sexa. Och de svenska herrarna svarade för en mycket bra laginsats. De fem löpare som startade finalen var alla bland de 14 bästa.

Noterbart är att det blev samma toppduo som i både långdistans och sprint. Skillnaden den här gången var att Thomas Curiger vann före Joey Hardon. Och anmärkningsvärt är att Schweiz har vunnit fem av de sex tävlingarna så här långt.

I morgon delas de sista medaljerna i JVM ut, detta då det är dags för stafetterna.

 

Damer, 1) Simona Aebersold, Schweiz, 24.06, 2) Alexandra Hornik, Polen, +1.50, 3) Johanna Öberg, Sverige, +2.11.

Övriga svenska placeringar: 9) Tilda Johansson, +3.44, 17) Elin Carlsson, +5.41, 33) Elin Pettersson, +7.24.

Herrar, 1) Thomas Curiger, Schweiz, 24.21, 2) Joey Hadorn, do, +0.49, 3) Audun Heimdal, Norge, +1.11, 4) Anton Forsberg, Sverige, +1.14.

Övriga svenska placeringar: 6) Isac von Krusenstierna, +1.32, 10) Jesper Svensk, +2.07, 13) Simon Hector, +2.27, 14) Simon Imark, +2.40.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter