Svensk Orientering logotyp
06.10.2016

Dags för 25manna – fjolårets topptrio tippar

Orientering
På lördag är det dags för 25manna som i år avgörs i Gömmarens naturreservat. Totalt är 372 lag anmälda och arenan ligger i Kungens kurva. Här tar vi pulsen på fjolårets topp-tre.

Så var det återigen dags för 25manna, klubbgemenskapens jättestafett där elit, ungdomar och veteraner tävlar i samma lag.

I år arrangeras tävlingen cirka 15 kilometer söder om Stockholm centrum av Snättringe SK och OK Södertörn. Tävlingsområdet består huvudsakligen av måttligt kuperad skogsmark med öppna och lättlöpta detaljrika höjder. Framkomligheten är mestadels god.

Ifjol var det norska Halden som drog det längsta strået och vann 25manna för sjätte gången. Tvåa var Stora Tuna och trea IFK Lidingö.

Frågan är vilka som slåss om segern 2016. I år är det damernas tur att springa första sträckan, vilket innebär att lagen matchar vem som helst oavsett kön på 25:e och sista sträckan. Vi har kollat pulsen hos fjolårets topptrio.

Vad talar för ert lag i år och hur är läget i laget?

- Vi har ett mycket jämnt lag med goda löpare på alla sträckor. Vi har inga svaga punkter, mycket rutin och alla våra bästa är med. Vi har inga skador eller sjukdomar. Eva Jurenikova, Anni-Maija Fincke och Magne Dæhli kommer att avsluta för oss på de tre sista sträckorna, säger Jens Erik Mjølnerød, ledare för toppidrett Halden SK.

- Vi har en hög lägstanivå och har den starkaste avslutningen med Mattias Östberg, Tove Alexandersson och Emil Svensk. Läget i laget är totalt sett bra. I en 25manna-trupp finns det alltid några skavanker, säger Stora Tunas sportchef Rikard Claesson.

- Vi kommer till start med ett taggat och starkt lag, med en god mix av duktiga ungdomar, elit och seniorer. Terrängen passar oss mycket bra och vi fokuserar på att göra tekniskt stabila lopp genom 25 sträckor, säger Thomas Furuheim, elittränare IFK Lidingö SOK.

Vilka tre lag ser ni som främsta konkurrenterna?

- Det är alltid svårt att tippa, men SNO, GMOK och Lidingö har mycket god bredd och starka topplöpare på slutet. Det blir viktigt för lagen att få en bra start, säger Jens Erik Mjølnerød, Halden.

- Lidingö, SNO och Halden, säger Rikard Claesson, Stora Tuna.

- IFK Göteborg, Halden och Stora Tuna, tror Lidingös Thomas Furuheim.

Nämn en farlig outsider!

- Tisaren och Nydalen tror vi kan göra bättre än ifjol, säger Mjølnerød.

- Göteborg-Majorna OK, säger Claesson.

- Kalevan Rasti, siar Furuheim.

Vad betyder 25manna för er klubb?

- Stämningen i klubben är mycket god och vi åker till Stockholm med över 100 löpare. På 25korten är vi största klubb med 75 anmälda, något vi är mycket stolta över. På stafetten kommer vi till start med tre lag och målet är att prestera minst lika bra som ifjol. Det sociala med resan och helgen är viktigt, och 25manna är en höjdpunkt som blivit mer och mer viktig för oss, säger Mjølnerød.

- Det är höstens höjdpunkt för hela klubben! Våra duktiga ungdomar, seniorer och veteraner får springa i samma lag som världsmästare Tove Alexandersson! säger Claesson.

- 25manna är en stafett som prioriteras högt i IFK Lidingö SOK. Världens bästa klubb ska koras och vi vill vara med och kämpa om segern. Det betyder mycket för sammanhållningen att löpare i olika åldrar får vara med i ett och samma lag. Vi ser fram emot en fin dag i Kungens Kurva på lördag! säger Furuheim.

Läs mer om 25manna på arrangörens hemsida: www.25manna.se

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter