Svensk Orientering logotyp
10.09.2015

Dags för SM i långdistans – "Det kommer att vara fysiskt utmanande"

Orientering
Hösten är här och nu drar det återigen ihop sig till SM-tävlingar. Till helgen avgörs SM i långdistans på Muskö. ”Det kommer att vara fysiskt utmanande, samtidigt som du måste vara fokuserad på orienteringsmomentet”, säger banläggaren Lars Greilert.

Totalt är 526 löpare anmälda till SM i långdistans. Det är kval på lördag, final på söndag och på tävlingens hemsida berättar banläggaren Lars Greilert om vad som väntar:

– Delar av terrängen är ganska normal Södertörnsterräng, det vill säga detaljrika höjdpartier med delvis komplicerad kurvbild, stenar, branter, samt små och större sankmarker. Utöver det finns det områden som är mer präglade av kusten och skärgården.

Hur bemästrar man bäst denna terrängtyp?
– I de detaljrika områdena kommer naturligtvis kartläsningsförmågan att vara viktig. En kanske viktigare fråga att fundera över för deltagarna är hur man bemästrar långdistans.

– Det kommer att vara fysiskt utmanande samtidigt som du måste vara fokuserad på orienteringsmomentet. På en långdistansbana ska vägvalen vara avgörande. Kan jag hushålla med krafterna för att ha kraft kvar i slutet av loppet samtidigt som jag håller en tillräckligt hög fart?

Regerande seniormästare i långdistans är Tove Alexandersson och Fredrik Bakkman (tidigare Johansson). Alexandersson kommer inte till start på grund av en fotskada, medan Bakkman gör comeback efter den skada som omöjliggjorde sommarens VM-äventyr.

Redan nästa helg, 18-20 september, avgörs ytterligare två SM-tävlingar. Först SM i medeldistans i markerna kring Hemfosa Gård på Södertörn, och sedan stafett-SM, i terrängen mellan Tungelsta och Uringe på Södertörn.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter