Svensk Orientering logotyp
25.08.2017

Dags för världscup - följ loppen i Lettland LIVE

Orientering
I dag inleds årets näst sista omgång i orienteringens världscup - för svensk del tre högintressanta tävlingsdagar i Lettland. På damsidan toppar Tove Alexandersson totalen och på herrsidan är Martin Regborn tvåa. Du kan se tävlingen live!

Dags för andra halvlek i orienteringens världscup; två av fyra omgångar återstår - fyra lopp i den individuella världscupen och tre i stafettcupen.

Närmast väntar tävlingar i Lettland. Det blir en medeldistans på fredagen, skogsstafetter på lördagen och en sprint, med både kval och final, på söndag.

TV-PRODUKTION
Tävlingarna i Lettland tv-produceras och kan ses via IOF:s livesida: Live Orienteering

- För vår del är världscupen högintressant både på dam- och herrsidan i år, säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

- Vi hoppas kunna följa upp de stora framgångarna på VM och World Games och surfa vidare på vår framgångsvåg hela vägen till världscupfinalen i Schweiz.

Hur är då läget för de främsta svenskarna i världscupen? På damsidan ser vi att Tove Alexandersson, som vunnit världscupen de tre senaste senast säsongerna, toppar även i år, men inte långt bakom jagar Maja Alm, Danmark och Natalia Gemperle, Ryssland. Helena Bergman (tidigare Jansson) är fyra. Alexandersson, som i sommar vann tre VM-guld, kommer att göra allt för att försvara även sin titel i världscupen.

På herrsidan slår sig fyra svenskar in på topp-tio i sammandraget. Toppar gör Daniel Hubmann, Schweiz, men svenska stjärnskottet Martin Regborn är tvåa efter en urstark inledning på världscupen. William Lind ligger sexa,  Emil Svensk åtta och Johan Runesson tia.

- På damsidan är vi bortskämda med stora framgångar, och där ser det fortsatt väldigt bra ut. Glädjande nog har vi i år också fyra löpare topp-tio bland herrarna. Det ska bli otroligt kul att se vart detta kan sluta, säger Carlsson, som har med sig en nykomling på resan till Lettland: Thierry Gueorgiou.

Världens genom tiderna främste herrorienterare har nu tillträtt sin tjänst på Svenska Orienteringsförbundet med titeln assisterande förbundskapten med tekniskt ansvar. Fransmannen avslutade sin elitkarriär i juli med ytterligare ett VM-guld, karriärens 14:e. Nu är han redo för nästa uppdrag.

- Det är faktiskt en konstig känsla! Jag har väntat på de här dagarna ganska länge, redan i vintras började jag tänka på det. Jag är verkligen exalterad över att vara en liten del av det här fantastiska laget, säger Gueorgiou.

Förbundskapten Carlsson:
- Det känns fantastiskt kul att få sätta igång och jobba ihop med Thierry. Han har redan gjort ett mycket bra jobb med träningsförberedelser inför de läger som kommer härnäst och jag är säker på att vi kommer få toppkvalitet på det tekniska upplägget framöver.

Utöver den individuella världscupen avgörs under 2017 en lagtävling där samtliga stafetter - sprint- som skogsstafetter - räknas in. Efter tre segrar och en tredjeplats leder Sverige ganska klart när tre lopp återstår. Tvåa är Schweiz och trea Norge.

- I år har vi verkligen lyckats väl i stafetterna, men mycket jobb återstår. Riktigt kul tycker vi att skogsstafetterna återigen finns med på världscupprogrammet, säger Carlsson.

Världscupfinalen avgörs i schweiziska Grindelwald i månadsskiftet september/oktober.

Aktuell ställning individuella världscupen
Den svenska truppen till Lettland

VC-program Lettland:
Fredag 25/8 Medeldistans
Lördag 26/8 Stafett
Söndag 27/8 Sprint

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter