Svensk Orientering logotyp
27.09.2017

Dags för världscupfinal – så följer du dramatiken live

Orientering
På fredag inleds världscupfinalen i Schweiz. Tove Alexandersson har chansen att säkra totalen för fjärde året i rad och även Martin Regborn har chans att vinna. Tävlingarna kan följas gratis på webben och i SVT.

Tove Alexandersson leder sammandraget när två deltävlingar återstår av årets individuella världscup – en långdistans på fredag och en medeldistans på lördag.

SVT sänder lördagens avgörande medeldistans live i SVT1 och SVT Play med start 12.10. Kommenterar gör Jacob Hård och Mats Troeng.

På fredagen kan du även följa långdistansen och det handlar då om en enklare tv-produktion som du kan se gratis på IOF:s Live Orienteering. Här är det arenakommentatorerna Per Forsberg och Jonas Merz som hörs i sändningen.

Med fyra segrar och en andraplats på åtta deltävlingar leder Tove Alexandersson, 62 poäng före Natalia Gemperle. Ryskan har vunnit en deltävling och blivit tvåa i tre lopp. Ingenting är avgjort.

- Natalia har sprungit på en hög och jämn nivå hela året. Men jag kommer inte att fokusera på totalen och poängen inför de avslutande loppen. Mitt fokus blir istället att göra så bra lopp som möjligt, säger Alexandersson som på sistone kört extra mycket backträning.

- Det här är den tävling jag satsat mest emot sedan VM och jag hoppas kunna komma dit i riktigt bra form. Jag har försökt träna så mycket som möjligt i branta backar för att vara så väl förberedd som möjligt.

Även på herrsidan har vi mycket spännande tävlingar att se fram emot. Ingen svensk herre har vunnit totalen sedan 1996 då Johan Ivarsson sprang hem cupen. Inför årets avslutning i Grindelwald har dock Martin Regborn ett kalasläge. Hagabylöparen är totaltvåa och slåss om segern med tabellettan Matthias Kyburz, Schweiz, dennes landsman, trean Daniel Hubmann samt norrmannen och fyran Olav Lundanes.

- Schweizarna kommer alltid att vara svårslagna på sin hemmaplan, men jag tror att årets terräng passar mig ganska bra. Jag ska göra allt jag kan för att avsluta säsongen på bästa möjliga sätt, säger Martin Regborn, som även han laddat för supertuff kupering.

- Långdistansen blir så brutal att det inte är sant. Vi ska upp 760 höjdmeter på 11 kilometer. Jag har sprungit i slalombacken hemma, den är ganska brant och när jag springer 11 kilometer där så blir det motsvarande hur det kommer att vara i Schweiz, säger Regborn.

Via Live Orienteering kan du även följa söndagens sprintstafett (den sändningen kostar 6 euro), som sätter punkt för den internationella orienteringssäsongen. Stafetten är den sista deltävlingen i stafettvärldscupen, där Sverige redan har säkrat totalsegern efter den makalösa resultatraden: 1:a-1:a-3:a-1:a-1:a-2:a.

Totalt är sju svenskar topp-tio i den individuella världscupen. Här hittar du aktuell ställning: http://ranking.orienteering.org/WorldCup?wcup=footo

Här hittar du aktuell ställning i stafettcupen: http://ranking.orienteering.org/Documents/2017_Team_World_Cup_-_total_results.pdf

Här kan du läsa mer om SVT:s sändning: https://www.svt.se/sport/orientering/svt-sander-vc-finalen-i-orientering-kan-bli-den-perfekta-avslutningen/

Här hittar du IOF:s Live Orienteering: https://liveorienteering.com/#/event?id=5393

Här har du senaste informationen som tävlingarna (Bulletin 4): https://eventor.orienteering.org/Documents/Event/1665/1/Bulletin-4

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter