Svensk Orientering logotyp
29.06.2017

Dags för VM-premiär: "Har stora förhoppningar"

Orientering
Fredag klockan 12.00 är det VM-premiär i Estland och då står sprintkval på programmet. Förbundskapten Håkan Carlsson hoppas och tror att samtliga sju svenskar tar sig vidare till lördagens final: "Känslan är väldigt bra, löparna är redo."

Damernas sprintkval startar 12.00 och herrarnas 13.00 (svensk tid). På damsidan kommer Sverige till start med Tove Alexandersson, Lina Strand och Karolin Ohlsson. De svenska herrarna är fyra till antalet, eftersom Jerker Lysell i egenskap av regerande världsmästare har en friplats. Övriga blågula killar är Jonas Leandersson, Martin Regborn och Emil Svensk.

Både damer och herrar har delats in i tre kvalheat, där de 15 snabbaste löparna tar sig vidare till lördagens final. Här hittar du startlistorna.

- Om löparna gör sitt jobb och om inget oförutsett inträffar ska vi ha sju svenskar till final. Men i orientering finns det inga garantier. Det är fullt fokus från start som gäller, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Kvalet tv-sänds inte av någon svensk kanal (TV4-gruppen sänder däremot samtliga VM-finaler - läs mer här), men via Internationella Orienteringsförbundets sajt Live Orienteering kommer du att kunna se highlightsmaterial. Här hittar du arrangörens LIVECENTER.

Regerande världsmästare på damsidan är Maja Alm, Danmark. Hon har vunnit VM-sprinten två år på raken och räknas av många som storfavorit även i år. Ett annat namn som nämns i förhandssnacket är givetvis Tove Alexandersson. Ifjol sprang den svenska stjärnan inte VM-sprinten, men nu har hon gjort en målmedveten satsning även mot den kortare distansen.

Fjolårets VM-podium: 1) Maja Alm, Danmark, 2) Judith Wyder, Schweiz (kommer inte till start i år), 3) Anastasia Denisova, Vitryssland, 4) Galina Vinogradova, Ryssland, 5) Rahel Friederich, Schweiz, 6) Elena Roos, Schweiz.

- Jag har stora förhoppningar om att vi kan ta ett kliv framåt på damsprinten i år. Alla vet vad Tove kan göra och både Lina och Karro har höjt sig en nivå fysiskt till i år. På VC-sprinten i Finland nyligen var Lina trea och Karro fyra, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

På herrsidan är det ett galet getingbo, där det kan komma att skilja väldigt lite i tid mellan de tio snabbast finallöparna.

I det svenska laget finns såväl den regerande världsmästaren i Jerker Lysell, som den föregående världsmästaren, Jonas Leandersson. Där finns också Emil Svensk och Martin Regborn som var bästa svenskar på den senaste världscupsprinten.

Utmanare från andra länder finns det gott om. Schweizarna, i synnerhet Matthias Kyburz och Daniel Hubmann, är alltid vassa, belgaren Yannick Michiels vann sprinten i Finland och britten Kris Jones blir sannolikt att räkna med.

- Men även löpare från Spanien, Frankrike och Tjeckien är medaljaspiranter. Tim Robertson från Nya Zeeland är en annan kille som har potentialen ... det är väldigt många som kan vara med och slåss om de finaste placeringarna och det gäller att ha den rätta dagen. Men jag skulle bli förvånad om inte någon svensk kille är med och fightas där uppe på lördag, säger Håkan Carlsson.

Fjolårets VM-podium: 1) Jerker Lysell, Sverige, 2) Matthias Kyburz, Schweiz, 3) Daniel Hubmann, Schweiz, 4) Kris Jones, Storbritannien, 5) Jonas Leandersson, Sverige, 6) Vojtech Kral, Tjeckien.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter