Svensk Orientering logotyp
27.08.2016

Damerna femma: "Inte vår dag"

Orientering
Sverige blev utan medalj i damstafetten. Trion Lina Strand, Emma Johansson och Tove Alexandersson slutade femma. ”Det var inte vår dag tyvärr”, säger Tove Alexandersson.

2004, senaste gången Sverige arrangerade VM, tog de svenska damerna guld i stafetten. Men sedan dess har det inte blivit något guld. Och fullträffen kommer att dröja ytterligare minst ett år.

Lina Strand som sprang startsträckan inledde starkt men tappade den absoluta tätkontakten på en långsträcka:

- Jag har hållit mig till planen stora delar men inte riktigt hela vägen. Med facit i hand skulle jag inte tagit ett eget vägval på den sträckan, och det var också sämre än vad det såg ut som på kartan. Sen blev det ett misstag på kontrollen efteråt och då gick repet, säger Strand som växlade som tolva knappt två minuter från ledning.

Emma Johansson inledde sin sträcka starkt men hon gjorde ett misstag i ett grönområde vid den tredje kontrollen, en kontroll där Tove Alexandersson gjorde sitt enda misstag på slutsträckan.

- Jag tyckte att jag hittade en höjd som jag läste in mig på, men plötsligt fick jag se vägen och då fick jag gå ner på den och ta kontrollen därifrån. Där försvann lite tid. Och jag tycker ändå att jag fick till avslutningen på ett bra sätt. Men nu så här direkt efter loppet är jag besviken, jag hade behövt göra det bättre för att vi skulle ha haft drag ut på slutsträckan, säger Johansson.

Den dubbla VM-guldvinnaren Tove Alexandersson gick ut som femma minuten från en pallplats. Det blev en rejält svängig slutsträcka med flera omkastningar.

- Jag kände redan tidigt att jag inte hade farten i benen. Jag såg till att bara fokusera på min orientering, och bortsett från missen på trean gjorde jag det bra tekniskt. Men tyvärr fanns inte farten där. Det har varit en tuff vecka, säger Alexandersson.

Detta betyder att Sverige slutar på fem medaljer; tre guld och två brons. Och därmed blev Sverige bästa nation i medaljligan (Schweiz och Norge tog visserligen fler medaljer, men Sverige tog flest guld).

 

Damer: 1) Ryssland (Anastasia Rudnaya, Svetlana Mironova, Natalia Gemperle), 1.48.21, 2) Danmark (Signe Klinting, Ida Bobach, Maja Alm), +0.32, 3) Finland (Sari Anttonen, Marika Teini, Merja Rantanen), +1.20, 4) Schweiz (Julia Gross, Sabine Hauswirth, Judith Wyder), +2.35, 5) Sverige (Lina Strand, Emma Johansson, Tove Alexandersson), +2.52.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter