Svensk Orientering logotyp
19.05.2017

De springer för Sverige på junior-VM – målet är att bli bästa nation

Orientering
Den 10-15 juli avgörs junior-VM i Finland. Den svenska truppen är nu klar, och det finns en hel del rutin i gänget; åtta av tolv löpare har sprungit minst ett JVM tidigare. Målet är att Blågult ska bli bästa nation.

Ifjol avgjordes junior-VM i Schweiz. Då dominerade hemmanationen stort och vann sju av de åtta gulden.

Nu har mästerskapet åter flyttat till nordisk mark. 10-15 juli är det dags för JVM-medaljjagande i Tammerfors.

Här är den svenska JVM-truppen:

Herrar
Anton Forsberg, Långhundra IF
Simon Hector, Snättringe SK
Simon Imark, Tullinge SK
Henrik Johannesson, Ronneby OK
Jesper Svensk, Stora Tuna OK
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
Reserv: Filip Jakobsson, OK Tisaren

Damer
Sanna Fast, Eksjö SOK
Linnéa Golsäter, Eksjö SOK
Emma Hagrot, Täby OK
Hanna Hugosson, Sundsvalls OK
Lisa Jonsson-Nordin, Skåneslättens OK
Vilma von Krusenstierna, OK Kåre
Reserv: Isa Envall, IK Hakarpspojkarna

Sverige skickar ett rutinerat killgäng till Finland. Fem av de sex grabbarna har sprungit junior-VM sedan tidigare. Snättringes Simon Hector kommer att göra sitt fjärde junior-VM (han har tagit medalj i samtliga sina tre tidigare JVM-framträdanden). Simon Imark har sprungit två junior-VM och även Anton Forsberg, Jesper Svensk och Isac von Krusenstierna sprang mästerskapet i Schweiz förra året.

von Krusenstierna tog två individuella brons samt ett stafettsilver förra året. Och noterbart är att hela det svenska stafettlaget från förra året med Hector, Forsberg och von Krusenstierna har åldern inne för att springa JVM även i år.

På damsidan har de svenska tjejerna tagit många medaljer under de senaste åren, men de flitiga medaljplockarna har tagit klivet upp på seniornivå. Men nu håller ett nytt, spännande gäng på att formas.

Tre av tjejerna - Sanna Fast, Linnéa Golsäter och Hanna Hugosson - har sprungit JVM tidigare. Lisa Jonsson-Nordin och Vilma von Krusenstierna är framtidshopp som normalt tävlar i 18-årsklassen. Sedan får vi se en blågul debutant i form av Emma Hagrot.

Terrängen i Tammerfors lär inte kännas särskilt främmande för den svenska truppen. Det handlar om klassisk nordisk skog och orienteringen spås bli tekniskt utmanande.

Det svenska laget åker på ett femdagars uppladdningsläger i Tammerfors direkt efter Jukola i mitten av juni. Sedan återvänder löparna för medaljjakt några veckor senare.

På ledarsidan kommer Erik Matsson och Mats Troeng att ha det övergripande ansvaret. Detta eftersom juniorernas ordinarie förbundskapten Susanne Wiklund Björk är sjukskriven.

- Givetvis hade vi velat se Susanne vid rodret, precis som vanligt, men nu behöver hon prioritera annat, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

- Lyckligtvis har vi en stabil organisation med flera ledare som kan gå in och täcka upp. Utöver Erik och Mats är sjukgymnasten Bodil Halvarsson med på resan och jag tittar nu på om vi kan stärka upp ytterligare. Det kommer att bli ett kompetent ledarteam.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter