Svensk Orientering logotyp
07.07.2015

Dubbla svenska JVM-silver

Orientering
Johanna Öberg och Erik Andersson tog silver i medeldistans vid junior-VM i Norge. De båda svenskarna var endast 14 sekunder från JVM-guld. "Det är helt otroligt och det hittills största som har hänt i mitt liv", säger Erik Andersson.

Efter det tuffa inledande sprinten där Sverige blev utan medalj visade det svenska juniorlandslaget återigen att man hör hemma i toppen. Vid medeldistansfinalen i Rauland i Norge tog både Johanna Öberg och Erik Andersson silver. Både på tjej- och killsidan hade Sverige tre löpare topp-10.
- Vi har gjort en riktigt bra laginsats, säger Susanne Wiklund Björk.

Nöjdast av alla var Johanna Öberg och Erik Andersson.
- När jag passerade varvningen kände jag att jag hade gjort ett bra lopp. Jag hade inte gjort några stora misstag, bara några sekunder här och där och jag kände mig pigg, säger Johanna Öberg, som trots ett litet misstag direkt efter varvningen tog en rejäl ledning i mål.
En ledning som skulle visa sig räcka långt. 

- Jag hade först inte en aning om hur långt det skulle räcka och det var först när jag hade varit i mål ett tag som jag förstod att det skulle bli medalj, säger hon.
Guldet gick till norska hemmalöparen Anine Ahlsand.

Erik Andersson startade däremot nästsist efter kvalsegern.
- Jag kände redan på kvalet att jag är i bra fysisk form och att jag får ihop tekniken väldigt bra i den här terrängen. Så det var bara att gå ut och göra likadant i finalen, berättar Erik.
Han lyckades hålla ihop tekniken i den kluriga norska terrängen.
- Jag har tagit tekniken före farten och har bara gjort några småmisstag.
Erik tog ledningen vid varvningen, men sist startande Olli Ojanaho från Finland kom bakom och Erik hörde vid varvningen att finländaren var på väg mot en bättre tid. 

- Jag tänkte bara att enda chansen är att gå rätt och om jag tar kontrollerna hela vägen in kan det bli medalj, säger Erik Andersson.
En taknik även Johanna Öberg höll sig till:
- Jag visste att det skulle bli lite klurigt. Min plan var att vara noggrann, hålla fokus och låta kartan bestämma tempot. Det lyckades jag ganska bra med, säger hon.

Det blev schweiziskt brons både på tjej- och killsidan genom Sandrine Mueller och Sven Hellmuller.

Resultat
Damer: 1) Anine Ahlsand, Norge 26.57, 2) Johanna Öberg +0.14, 3) Sandrine Mueller, Schweiz +0.17
Övriga svenska placeringar: 6) Tilda Johansson +0.58, 9) Andrea Svensson +2.29, 11) Sara Hagström +3.01, 19) Emma Bjessmo +4.30, 21) Sanna Fast +4.34

Herrar: 1) Olli Ojanaho, Finland 25.13, 2) Erik Andersson +0.14, 3) Sven Hellmuller, Schweiz +1.03
Övriga svenska placeringar: 7) Emil Granqvist +2.08, 8) Jens Rönnols +2.19, 12) Simon Hector 0.03, 54) Simon Imark +10:56

www.jwoc2015.org

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter