Svensk Orientering logotyp
23.05.2016

Dussinet fullt för Sverige i långdistanskvalet

Orientering
TEXT+TV:Det blir ett dussin svenskar i morgondagens långdistansfinal. Fredrik Bakkman och Tove Alexandersson kom tvåa i sina respektive kvalheat. "Ett stabilt kvallopp", säger Bakkman.

I dag flyttade tävlandet i orienterings-EM i Tjeckien ut i skogen. Ett rejält utmanande långdistanskval i Bila Voda, alldeles på gränsen till Polen, stod på programmet. Löparna fick kämpa sig upp och ner för ett stort antal höjdkurvor.

- Det är otroligt brant på vissa ställen. Det är som väggar att passera. Det gör att det blir lite speciellt, jag var pigg där det var platt, men uppför är det tufft. Men det tror jag att det är för alla, säger Fredrik Bakkman som tog brons på långdistansen vid EM i Portugal för två år sedan.

Nu har han skaffat sig en bra startposition inför morgondagens final. Han slutade på andra plats i sitt kvalheat:

- Jag har gjort ett stabilt kvallopp. Jag öppnade ganska hårt och kom in i loppet på ett bra sätt. Jag var lite osäker på några ställen men då stannade jag upp och läste in mej och då var jag inne i gamet igen, säger Bakkman.

- Jag ville springa till mig en bra position i kvalet. Det kommer att vara en fördel att starta sent i finalen.

De svenska herrarna gjorde ett stabilt kval och hade god marginal ner ”fel sida” om kvalgränsen. Noterbart är att det var över 13 minuter från bästa tid till sista finaltid i ett av herrheaten.

På damsidan var det tajtare för en av svenskorna. Karolin Ohlsson var 18:e i sitt kvalheat. De 17 bästa europeiska löparna i varje heat går vidare till final. Och kanadensiskan Emily Kemp var en av de som var före svenskan och därmed får Ohlsson springa morgondagens final.

Bästa kvalplacering fick Tove Alexandersson som var 19 sekunder från heatvinnaren Natalia Vinogradova Ryssland.

- Det känns väldigt skönt att vi fick med oss alla tolv till finalen. Dagens lopp var en utmaning och det kommer att bli en tuff utmaning även i morgon. Vi kan räkna med att de kommer att få springa sig riktigt trötta. Men vi är förberedda inför vad som väntar. Jag ser fram mot morgondagen, säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson. Här nedan en längre intervju:

 

Här är de svenska finallöparna, damer: Josefin Tjernlund, Alva Olsson, Emma Johansson, Anna Bachman, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson.

Herrar: Johan Runesson, Rassmus Andersson, Martin Regborn, William Lind, Fredrik Bakkman och Marcus Millegård.

RESULTAT: Damer, heat A: 1) Svetlana Mironova, Ryssland, 55.41, 2) Merja Rantanen, Finland, +3.25, 3) Anni-Maija Fincke, do, +3.46, 14) Josefin Tjernlund, Sverige, +8.08, 15) Alva Olsson, do, +11.10.
Heat B: 1) Heidi Bagstevold, Norge, 52.43, 2) Anne-Margrethe Hausken Nordberg, do, +0.27, 3) Hollie Orr, Storbritannien, +1.12, 9) Emma Johansson, Sverige, +5.58, 12) Anna Bachman, do, +11+13.
Heat C: 1) Natalia Vinogradova, Ryssland, 52.25, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.19, 3) Sabine Hauswirth, Schweiz, +0.50, 18) Karolin Ohlsson, Sverige, +10.50.
Herrar, heat A: 1) Andreas Kyburz, Schweiz, 70.57, 2) Johan Runesson, Sverige, +0.33, 3) Jan Sedivy, Tjeckien, +1.55, 7) Rassmus Andersson, Sverige, +3.48.
Heat B: 1) Magne Daehli, Norge, 70.25, 2) Baptiste Rollier, Schweiz, +0.20, 3) Martin Regborn, Sverige, +2.11, 4) William Lind, Sverige, +2.34.
Heat C: 1) Milos Nykodym, Tjeckien, 71.06, 2) Fredrik Bakkman, Sverige +0.28, 3) Carl Godager Kaas, Norge, +0.38, 13) Markus Millegård, Sverige, +5.26.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter