Svensk Orientering logotyp
28.10.2014

Eliasson, Billstam och Jansson blir landslagsmentorer: "Guldgruva av erfarenhet"

Orientering
I förra veckan presenterades landslagstrupperna för 2015. A-truppen spetsas och kompletteras med ett nystartat utvecklingslag – och här kommer ytterligare en förändring: Annika Billstam, Helena Jansson och Lena Eliasson blir landslagsmentorer.

Landslaget har i många år jobbat aktivt och målmedvetet med att skapa en verksamhet där alla löpare hjälper och stöttar varandra för att hela laget ska bli starkare. Parallellt med individutveckling har stor vikt lagts vid lagsammanhållning, gemensam strävan och erfarenhetsutbyte.

- Införandet av tre landslagsmentorer är ett led i att göra vårt teamwork ännu mer uttalat och jag är superglad att hela trion - Annika, Helena och Lena - direkt tackade ja när frågan kom, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Mentorernas roll blir dels att stötta upp kring landslagsverksamhetens planering, dels att vid behov agera bollplank till löpare som inte varit med i landslaget lika länge.

- Annika, Lena och Helena är unika och har en väldig erfarenhet och massa framgångar med sig. De har alla tre varit med i över tio år i landslagsverksamheten och samtliga har internationella medaljer på sprint, medeldistans, långdistans och stafett. Där finns en guldgruva av erfarenhet att ösa ur, säger Håkan Carlsson.

"Betydelsefullt att få ge tillbaka"

För de tre mentorerna kändes det både naturligt och spännande att tacka ja. Annika Billstam hade själv en betydelsefull mentor under den period då hon utvecklades som mest:

- Jag fick hjälp med att få ett helikopterperspektiv på min egen satsning och kunde bolla mina tankar och idéer samtidigt som jag fick stöd i att lita till min egen förmåga att välja den väg jag valde att gå. Nu känns det betydelsefullt att få ge tillbaka, säger Billstam.

Även Eliasson och Jansson känner att de kommer att kunna bidra med väldigt mycket, och båda trycker på hur kul det ska bli:

- Det ska bli så otroligt roligt att jobba med juniorerna! Att kunna vara med och bidra till att fortsätta skapa världens bästa landslag över tid på ett helt nytt sätt känns häftigt, säger Helena Jansson.

- Det är en dröm att få chansen att vara med och ta steget in i framtiden. Jag har upplevt mycket under mina år som elitorienterare, men allt har inte varit "rätt" direkt, speciellt inte under mina tidiga seniorår, och det finns saker som jag själv hade kunnat undvika eller lösa smidigare om jag haft hjälp och bollplank, säger Eliasson.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter