Svensk Orientering logotyp
13.02.2014

Eliassons dubbelsatsning tar form – uttagen till VM i halvmaraton

Orientering
Lena Eliassons dubbla satsning på orientering och friidrott rullar vidare. Nu är den svenska orienteringsstjärnan uttagen till truppen för VM i halvmaraton.

I senaste numret av Skogssport berättar Lena Eliasson om sin ambitiösa satsning inom två idrotter. Nu står det klart att VM-bronsmedaljören på långdistansen i Finland 2013 deltar på Halvmaraton-VM i Köpenhamn den 29 mars.

Den formella kvalperioden löper fram till och med den 17 mars, men för att ge möjlighet till bra förberedelser har ansvarige landslagsledaren Stefan Olsson redan nu gett tre klartecken: Isabellah Andersson, Mikael Ekvall och Lena Eliasson.

- Det är första gången sedan 2003 som vi kommer att vara representerade på VM i halvmaraton. Det kändes givet att utnyttja att det går nästan på hemmaplan. Problemet är att det inte finns så många tillfällen att visa form så här mitt i vintern, men jag har stämt av intresset hos dem som känns aktuella utifrån tidigare prestationer, förklarar Stefan Olsson.

- Lena Eliasson sprang väldigt bra på maran i Dubai och vill i år satsa lite mer på löpning än tidigare med sikte på Europacupen i maraton vid EM i sommar. På halvan har hon 1:15:48 som personbästa gjort för några år sedan när hon fortfarande satsade helt på orienteringen.

Eliasson, som i vinter har tränat i Kenya tillsammans med Isabellah Andersson, berättar för Skogssport att friidrotts-EM i Schweiz i augusti är ett av årets stora mål.

- Jag har absolut de ambitionerna. Samtidigt vill jag springa både EM och VM i orientering. I VM är målet att få springa sprint, sprintstafett, medeldistans och stafett.

- Jag ser inte att satsningarna på två sporter hindrar varandra. Snarare tvärtom. Dessutom visade jag att min kropp svarar väldigt bra på det höghöjdsupplägg som vi körde i Kenya. Det kommer jag absolut att köra igen mot mitt nästa maratonlopp, säger Eliasson.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter