Svensk Orientering logotyp
06.05.2018

EM-guld i sprint till Alexandersson: "En drömstart!"

Orientering
Tove Alexandersson inledde EM i Schweiz på allra bästa sätt. I överlägsen stil vann hon sprinten. "Det känns helt fantastiskt! Verkligen en drömstart på veckan", säger Alexandersson.

Tove Alexandersson, som aviserat att hon kommer att springa samtliga distanser på EM i Schweiz, fick precis den start hon hade önskat. Svenskan som nu har vunnit mästerskapsguld i samtliga individuella discipliner, vann sprinten i Mendrisio på ett mycket imponerande sätt.

25-åringen tog kommandot redan från start, och segermarginalen till tvåan Judith Wyder, Schweiz, var hela 24 sekunder.

- Det känns helt fantastiskt att äntligen få genomföra en sprintfinal och hålla ihop det hela vägen. Det är verkligen en drömstart på veckan, säger Alexandersson, som kunde le stort redan före start:

- Jättekul att få genomföra en sprintfinal. Jag har ju missat några stycken. Jag har varit sjuk och skadad och så, så jag var väldigt glad redan innan; att få springa och att jag var i bra form. Det här var jättekul. Nu ska jag bara njuta av det här ett tag, sedan gäller det att ladda om till medeldistansen.

Berätta om loppet!

- Jag har varit väldigt fokuserad på orienteringen hela vägen och det var väldigt mycket löpning så jag gick kanske ut lite för hårt, för att banan tillät väldigt högt tempo. Jag var väldigt, väldigt trött på slutet, men jag bestämde mig för att jag måste bara fokusera på orienteringen, inte pusha för hårt fysiskt för då är det så lätt att göra misstag. Så jag är jätteglad att jag lyckades, jag är supernöjd med genomförandet.

Bronset gick till Natalia Gemperle, Ryssland och näst bästa svenska var Karolin Ohlsson med en åttondeplats.

 

På herrsidan sprang värdnationens storstjärnor Daniel Hubmann och Matthias Kyburz i mål på exakt samma tid. En protest lämnades in gällande Hubmanns lopp så det dröjde innan resultatlistan blev officiell, men till slut kunde schweizarna fira dubbelt guld. Bronset gick till Kristian Jones, Storbritannien.

De svenska herrarna som firat stora triumfer i sprint hade inte den rätta dagen. Bäste svensk blev Jonas Leandersson på nionde plats.

- Det känns bedrövligt. Jag ger mig själv chansen ganska långt in i loppet, men sedan kommer misstag på misstag. Då går sekunderna snabbt. På herrsidan når vi inte upp i dag, men det är små marginaler och EM-veckan är lång, säger Leandersson.

Näst bäste svensk blev Gustav Bergman på tionde plats.

På tisdag fortsätter EM med ett medeldistanskval.

Resultat, sprint, EM
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 15.16, 2) Judith Wyder, Schweiz, +0.24, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, 0.33. Övriga svenskor: 8) Karolin Ohlsson +1.11, 14) Lina Strand +1.33, 28) Emma Bjessmo +2.14, 41) Sara Hagström +2.48.
Herrar
1) Daniel Hubmann, Schweiz, och Matthias Kyburz, Schweiz, 14.44, 3) Kristian Jonas, Storbritannien, +0.15. Svenska placeringar: 9) Jonas Leandersson +0.45, 10) Gustav Bergman +0.52, 16) Martin Regborn +1.00, 18) Emil Svensk +1.03, 19) Eric Börjeskog +1.07, 25) Anton Sjökvist +1.18.

Alla resultat på arrangörens hemsida.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter