Svensk Orientering logotyp
22.09.2015

Erik Stålnacke totalsegrare i Europacupen

Precisionsorientering
Under helgen avgjordes de två sista deltävlingarna i ECTO 2015 i Tjeckien i samma område som EOC och ECTO kommer avgöras i maj 2015. Det blev lärorika tävlingar för de 15 svenskarna som deltog varav ett halvdussin landslagsaktuella inför ETOC 2016.

Första dagens tävlingar var en PreO i Javorník, en liten stad med ett slott på en hög höjd ovanför staden. Hela tävlingen gick i slottsparken med 14 av de 23 kontrollerna i typisk slottsparksmiljö med få detaljer och mycket träd där största svårigheten var att läsa gulmarkerade områden under trädkronorna samt "sänkor" i stora flacka lutningar. Av alla 23 kontroller var endast tre kontroller brunbildsläsning. Tävlingen avslutades med två kontroller som satt på branterna uppe vid slottet och som man skulle läsa in från torget nere i staden.
I den öppna klassen segrade Erik Stålnacke med alla rätt på de 22 av 23 kontroller som räknades i tävlingen. Martin Fredholm hade också fullt på banan men missade en tidkontroll och kom på 4:e plats.
I paralympiska klassen kom Ola Jansson på 2:a plats med ett fel slagen av totalsegraren Jana Kostova.

I och med Erik Stålnackes resultat, 2:a totalt, hade han bra slagläge inför sista dagens tävlingar, den 10:e och sista etappen i ECTO. Fortfarande ledde Martin Jullum sammanlagt med Janis Ruksans Lettland på andra plats och Erik på tredje. Janis deltog i Tjeckien medan Martin inte deltog i ECTO eftersom Norge samtidigt hade inhemska mästerskap.

Söndagens tävling som var en TempO-tävling med först en kvalificering med 6x4 kontroller i två heat. Kvalificeringen gick i ett gammalt kalkbrottsområde utanför orten Vapenna, med mycket buskar och snår samt delvis detaljrik kupering. Såväl modellen för PreO som PreO dag 2 vid ETOC 2016 skall gå i detta kalkbrott.
Alla svenskar deltog i Heat A där Martin Fredholm segrade med Erik på fjärde plats. Janis kom på 9:e plats i Heat B och således var både Erik och Janis kvalificerade till finalen.

Finalen var en något märklig historia med endast 3 stationer om vardera 4 kontroller. Således endast 12 kontroller skulle avgöra ECTO men även Tjeckiska mästerskapen som avgjordes samtidigt. Dessutom gick finalen mitt inne i samhället Vapenna med först en station på en BMX-bana sedan vred man riktningen mot parken framför Kommunalhuset på andra sidan vägen för att som tredje station åter vrida tillbaka stolen mot BMX-banan där man tagit bort en skärm och lagt till en annan. Dessutom var på den första stationen alla kontroller falska, Z-kontroller, liksom tre av fyra på den andra stationen.
Erik hade endast ett fel, vilket var ganska vanligt, och tog en 5:e plats medan Janis kom på 17:e plats. Därmed hade Erik säkrat totalsegern i ECTO 2015.
I finalen var Martin Fredholm bästa svensk med en 3:e plats och den ende som hade alla rätt i finalen.

Alla resultat och kartor finner Du här.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter