Svensk Orientering logotyp
26.06.2015

EYOC: Guld och brons till Sverige på öppningsdistansen - "Stark laginsats"

Orientering
Två svenska tjejer fick kliva upp på pallen när EYOC i Rumänien inleddes. Guld till Amanda Berggren, Tullinge SK, och brons till Hanna Hugosson, Sundsvalls OK.

I trakterna kring Cluj Napoca, Transsylvaniens största stad, avgörs årets European Youth Orienteering Championships och Sverige har åtta talangfulla löpare på plats.

Under fredagen inleddes tävlandet med en tuff långdistans - och med två svenska pallplatser och många fina insatser även i övrigt.

- Det var regnigt, lerigt och kuperat. En rejäl prövning, men gänget klarade utmaningarna riktigt bra! En stark blågul laginsats, säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk, som var extra nöjd med hur alla följde sin plan.

- Det här är första gången i landslaget för alla utom en löpare och jag är väldigt imponerad över hur de kommer till en helt okänd terräng, bestämmer sig för en strategi och hur de även följer sin plan.

För Amanda Berggren och Hanna Hugosson räckte prestationerna ända fram till medaljer.

- Det känns väldigt bra. Det här var verkligen inget jag hade gått och hoppats på innan. Kul! säger guldmedaljören Amanda Berggren, som aldrig tidigare befunnit sig på en lika lerig plats.

- Det var helt extremt. Men väl inne i skogen var det ändå fint och det var ju samma för alla. Det var fysiskt krävande men samtidigt väldigt roligt.

För Hanna Hugosson slutade det med en finfin tredjeplats.

- Det känns jättebra! Jag tog det väldigt lugnt i början, gick säkert och undvek större misstag. Det var så jag hade bestämt innan - och så gjorde jag.

I morgon lördag avgörs stafetterna och sedan avslutas mästerskapet med en sprint på söndagen.

De svenska stafettlagen ser ut på följande vis:

Damer: 1) Hanna Hugosson, 2) Tove Rönnbäck, 3) Amanda Berggren

Herrar: 1) Jesper Svensk, 2) Anton Forsberg, 3) Isac von Krusenstierna

(Hanna Hänström och Jonas Gustafsson kommer att springa förstasträckan i varsitt mixedlag som består av löpare från Sverige, Norge och Frankrike)

Resultat, EYOC, långdistans

D18
1) Amanda Berggren 51.24, 2) Amy Nymalm, Finland +0.20, 3) Hanna Hugosson +0.26. Övr svenska placeringar: 10) Tove Rönnbäck +3.12, 13) Hanna Hänström +3.56

H18
1) Olli Ojanaho, Finland 47.25, 2) Håkon Raadal Björlo, Norge +4.03, 3) Rafael Dobnik, Österrike +4.04. Svenska placeringar: 9) Isac von Krusenstierna +5.25, 10) Anton Forsberg +5.31, 12) Jesper Svensk +5.51, 22) Jonas Gustafsson +9.09

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter