Svensk Orientering logotyp
21.09.2014

Favoriterna höll i junior-SM

Orientering
Favoriterna höll när juniorerna gjorde upp om SM-gulden i långdistans: "Jag kom in i flytet direkt", säger H20-vinnaren Anton Johansson.

Sverige har plockat massor av medaljer på junior-VM de senaste åren. Och det var vana medaljplockare som var starkast i den bitvis mycket snabbsprungna terrängen i Penningby utanför Norrtälje.
I de äldsta klasserna var det Sara Hagström och Anton Johansson (med tre respektive två guld i JVM i somras) som var starkast ännu en gång.
Orions Anton Johansson tog kommandot redan från start:
- Jag är väldigt nöjd med min insats. Jag gjorde bara ett misstag på hela banan och har fått en ganska god resa. Det handlar till stor del om att hålla sig vid strecket. När jag väl kom in i flytet var det bara att köra på, säger Anton Johansson som vann med över tre minuters marginal före tvåan Rudolf Zernis.
Även Falköpings Sara Hagström tog en klar seger. Segermarginalen var två och en halv minut till tvåan Josefine Klintberg, Eksjö:
- Det var en väldigt rolig bana med kul orientering. Jag har fått ihop orienteringen på ett bra sätt, åtminstone efter ett litet misstag till ettan. Det var väl inget riktigt drömlopp, men jag är väldigt glad att det räckte hela vägen till seger, säger Hagström som vann sitt tredje raka SM-guld i långdistans.
Snättringes Simon Hector vann H18-klassen med en och en halv minuts marginal till tvåan Filip Wadsten, Landehof:
- Jag inledde stabilt på de tre första kontrollerna, men till fyran gjorde jag ett misstag. Jag skulle gissa att jag tappade mellan en och två minuter där. Men jag höll mej lugn trots det misstaget och det känns skönt att jag kunde hålla ihop loppet hela vägen, säger Hector.
Jämnast var det i D18-klassen där marginalen mellan Andrea Svensson och Johanna Öberg var 29 sekunder. Och det var Andrea Svensson, Tisaren som var snabbast över mållinjen:
- Jag gjorde en lite knackig inledning på de tre första kontrollerna. Men sedan kom det en långsträcka och där gick jag ut på vägen och då kunde jag läsa in delar av fortsättningen. Och jag kom verkligen in i orienteringen efter det. Det var en bra bana med delar som var väldigt tekniska, säger Svensson.

D18: 1) Andrea Svensson, Tisaren, 53.10, 2) Johanna Öberg, Ryda, +0.29, 3) Amanda Falck Weber, Eksjö, +3.20, 4) Tilda Johansson, Orion, +3.34, 5) Hanna Lindström, Tranan, +5.02.
H18: 1) Simon Hector, Snättringe, 55.59, 2) Filip Wadsten, Landehof, +1.33, 3) Joakim Andén, Södertälje-Nykvarn, +3.45, 4) Ville Johansson, Kolmården, +4.19, 5) Filip Ossiansson, Hakarpspojkarna, +4.26.
D20: 1) Sara Hagström, Falköping, 61.07, 2) Josefine Klintberg, Eksjö, +2.27, 3) Frida Jönsson Hellstadius, Södertälje-Nykvarn, +5.04, 5) Moa Leijon Lind, Haninge, +6.26.
H20: 1) Anton Johansson, Orion, 60.50, 2) Rudolf Zernis, Ärla, +3.06, 3) Johan Ek-Larsson, Södertälje-Nykvarn, +6.15, 4) Assar Hellström, Ravinen, +6.15, 5) Ludvig Åhlund, Nolaskogsarna, +7.50.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter