Svensk Orientering logotyp
20.08.2016

Favoriterna höll i sprinten - Strand tolva

Orientering
Favoriterna höll i damernas sprint. Danskan Maja Alm vann före schweiziskan Judith Wyder. Bästa svenska blev Lina Strand på tolfte plats: - Jag är besviken. Jag hade hoppats på mycket mer, säger Strand.

Nu är VM-festen i Bohuslän inledd. Först ut var sprinten inför storpubliken i Strömstad.

Och längst där framme kom det som väntat att bli en kamp mellan danskan Maja Alm och schweiziskan Judith Wyder. Men på den andra halvan kunde den försvarande mästarinnan Alm rinna ifrån och segermarginalen blev till slut närmare halvminuten.

Bronset gick överraskande till vitryskan Anastasia Denisova.

För svensk del blev det inte den start på mästerskapet som de blågula önskat. Lina Strand blev bäst av svenskorna.

- Det har varit lite för mycket misstag. Jag har inte gjort några stora grejer, men bedömt lite fel och tagit något sämre vägval och sedan har det varit lite strul in mot kontrollerna. Jag är lite frustrerad. Jag tycker att jag har mycket i kroppen men får inte riktigt ut det, säger Strand som slutade tolva 1.48 bakom segrande Alm.

Karolin Ohlsson var fyra sekunder bakom sin lagkamrat och blev trettonde.

- Jag fick inte alls till det i dag. Jag hade inte det där sköna flowet som jag haft de senaste träningarna och tävlingarna. Jag har valt halvdåliga vägval och vågade inte springa på. Jag var för rädd att missa. Det blev för defensivt. Jag borde ha vågat mer, och jag tror att det kan ha påverkat att jag var väldigt nervös före start. Det är ju ingen superflopp att bli trettonde på VM, men jag hade förväntat mig mer, säger Ohlsson.

För Sara Hagström som har haft problem med ett knä in emot VM har det varit en kamp att överhuvudtaget ta sig till start i hemmamästerskapet.

- Jag har gjort det bästa jag kunnat göra med tanke på mina förutsättningar efter mina förberedelser. Jag har gjort några dåliga vägval fick jag reda på efter målgång men jag är jättenöjd med sättet jag genomförde loppet. Jag sprang hela vägen och tänkte på hur kul jag tycker att det är, säger en nöjd Sara Hagström.

- Det var verkligen häftigt att springa inför den här storpubliken. Det är publik längs hela banan, jag var inne i en gränd där jag var för mig själv och då höll jag nästan andan till jag kom ut bland publiken igen. De var så grymt taggade, ler Sara Hagström.

 

Damer: 1) Maja Alm, Danmark, 14.27, 2) Judith Wyder, Schweiz, +0.25, 3) Anastasia Denisova, Vitryssland, +0.42, 4) Galina Vinogradova, Ryssland, +1.13, 5) Rahel Friedrich, Schweiz, +1.25.

Svenska placeringar: 12) Lina Strand, +1.48, 13) Karolin Ohlsson, +1.52, 24) Sara Hagström, +2.47.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter