Svensk Orientering logotyp
29.04.2015

Fler medlemmar och rejält plusresultat – här är SOFT:s årsredovisning

Orientering
Under 2014 hade svensk orientering en positiv trend både vad gäller medlemsantal och tävlingsstarter. Förbundets egna kapital ökade dessutom med 1,6 miljoner till 9,1 miljoner. Här hittar du SOFT:s årsredovisning och verksamhetsberättelse på nätet.

2014 var ett positivt år för svensk orientering. Mängder av mästerskapsmedaljer trillade in, herrstafettlaget var nominerat till Jerringpriset och inför Idrottsgalan hade svensk orientering även nomineringar i kategorin årets lag och årets kvinnliga idrottare. Totalt blev det 25 internationella medaljer för seniorlandslagen.

Samtidigt blev vi fler orienterare och ekonomin stärktes.

Svenska Orienteringsförbundets ekonomiska resultat för 2014 blev ett plus på 1,9 miljoner kronor.

- Förbundsmötet 2014 gav tydliga riktlinjer om att det egna kapitalet skulle stärkas under de närmaste åren, så det känns skönt att vi lyckats införliva detta under 2014. Anledningen till att överskottet blev större än budgeterat under 2014 beror till stor del på minskade kostnader inom så gott som samtliga områden i förbundet, säger SOFT:s ekonomichef Marita Axelsson.

2014 var även ett år då svensk orientering för första gången på många år kunde se kurvorna vända uppåt gällande medlemsantalet, vilket ökade med två procent, och antalet tävlingsstarter, som ökade med tre procent.

Redovisningen innehåller dock inte enbart positiva siffror. Ett exempel är statistiken för det statliga LOK-stödet. Jämför man SOFT:s procentuella utveckling av deltagartillfällen inom LOK-stödet från 2002 med idrottsrörelsens totala utveckling under samma period ser vi att orientering haft en sämre utveckling än idrotten totalt. Redovisningen för 2014 är färdigställd först till sommaren, men minskningen från 2013 till 2012 var tre procent.

- Det ökade medlemsantalet bådar gott och vi tror att föreningarnas ungdomsverksamhet har stora möjligheter till en positiv utveckling så att även LOK-stödet kan öka, säger Marita Axelsson.

LÄNKAR
Här hittar du SOFT:s årsredovisning och verksamhetsberättelse från 2014.

Sedan 2014 genomförs och vidareutvecklas O-Ringen av O-Ringen AB, ett av SOFT helägt aktiebolag. O-Ringen AB:s årsredovisning hittar du här (extern länk).

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter