Svensk Orientering logotyp
24.07.2016

Förbundskapten Olsson: "Redo för mästerskap - nu kör vi!"

Mountainbikeorientering
I dag måndag inleds tre MTBO-mästerskap i Portugal: VM för seniorerna och juniorerna och EM för ungdomarna. Den svenska truppen har anlänt efterhand den gångna veckan, som bjudit både på utmaningar och dramatik.

De första åtta svenskarna anlände till Mealhda tidigt i måndags, för att acklimatisera sig och köra på lite träningskartor.

- Det var inte överdrivet varmt så gänget har fått en mjuk anpassning till värmen, då det gradvis blivit varmare under veckan. Lördag och söndag har det varit minst +37 så nu börjar det kännas, rapporterar förbundskapten Peter Olsson, som kan berätta om en väldigt utmanade terräng:

- Träningarna har gått i två lite olika områden, men de har ändå en del gemensamt: mycket täta björnbärssnår och enliknande buskar med långa taggar. Ibland kommer björnbärsbuskarna uppifrån. De hänger ner från pinjetallar och fikonträd och ibland ringlar de sig tvärs över stigen nere på backen.

"Plockar taggar ur både kroppen och däcken"

- Åkarna sitter och plockar taggar ur både kroppen och däcken på kvällarna, ingen klarar sig utan att riva upp händer, armar och ben. Jag undrar hur de kommer se ut efter några tävlingsdagar. Alla får punktering men för dem som kör slanglöst fungerar det ändå bra eftersom vätskan i hjulen tätar hålen bra.

En annan utmaning har varit att få allt material på plats:
- Under veckan har fler och fler anslutit till truppen. Tyvärr har några varit utan cykel ett par dygn då flygbolaget tappat bort deras cyklar. Det är bara att konstatera att det är bra att åka iväg några dagar tidigare för att skapa marginal för bagageproblemen. Till slut kom i alla fall allt bagage och alla kunde vara med på träningarna, säger Olsson, som också kan rapportera om en dramatisk räddningsinsats:

Räddade delfiner

- Flera ur truppen var med och bidrog under en hjälteinsats under veckan då de efter en träning skulle åka till havet för att svalka sig. Avkopplingen och badet kom snabbt av sig då det drev in ett femtiotal delfiner som fastnat i fiskenät. Våra landslagsåkare hjälpte till att skära lös delfierna ur fiskenäten för att sedan bära ut dem på lite djupare vatten så att de kunde simma iväg. Tyvärr kunde de inte rädda riktigt alla delfiner, men de allra flesta klarade sig.

Uppladdningsveckan över och under måndagen inleds mästerskapen. Nu är alla på plats, men det tog sin tid:

- I lördags eftermiddag skulle de sista åkarna ansluta till truppen, det var i alla fall planen. Natten till lördag blir flyget inställt, ombokningar, väntan och mer väntan, ny resväg, så småningom landar de i Portugal och ett par ledare får köra ytterligare en resa till flygplatsen för att hämta de sista åkarna. Endast ett par timmars sömn för att sedan montera cykel och iväg till model event med resten av truppen. Äntligen kom alla på plats. Det var bra att även de sista kom med på model event så att de får en uppfattning om kartor och stigar för att i möjligaste mån kunna undvika de värst taggiga stigarna och göra snabbare vägval.

- Nu är även invigningen avklarad och om några timmar är det dags för sprint!

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter