Svensk Orientering logotyp
04.03.2015

Föreningssverige slipper momsen – EU-kommissionen ger sig: "Oerhört positivt"

Orientering
Momsundantaget för ideella föreningar blir kvar. Nu har EU-kommissionen fattat beslut i frågan.

Efter sex års påverkansarbete från föreningssverige, samt stöd från de svenska regeringarna, lägger EU-kommissionen nu ner kampen om föreningsmomsen. Det innebär att ideella organisationer även i fortsättningen slipper att redovisa moms.

- Det är ett oerhört positivt besked som vi väntat på länge. Framför allt är det glädjande för landets alla idrottsföreningar som slipper både ökade kostnader och mera krångel. Hade Kommissionen fått sin vilja fram hade föreningarna ju tvingats redovisa och betala moms på varje såld kaffekopp och korv, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Orsaken till att EU-kommissionen nu lade ner överträdelseärendet om momsbefrielsen för ideella föreningar var att Kommissionen kommit fram till att det svenska undantaget inte påverkar EU:s inre marknad, något Sverige hävdat ända sedan ärendet togs upp första gången.

- Att Kommissionen nu har lagt ned ärendet visar att det faktiskt går att påverka, något många tvivlade på när vi inledde striden redan 2009. Jag är övertygad om att det helt avgörande har varit den stora uppslutningen, inte minst från alla idrottsföreningar runt om i landet. Det tillsammans med att den tidigare svenska regeringen agerade så kraftfullt i Bryssel gjorde att vi kom till en bra lösning, säger Karin Mattsson Weijber.

I Sveriges ideella föreningar och förbund är glädjen stor över beskedet. Även på Svenska Orienteringsförbundet drar man en lättnadens suck:

- Vi ser verkligen positiv på beslutet, eftersom vi märkt en viss oro bland våra föreningar som redan i dag har svårt att rekrytera funktionärer till styrelsearbete. Hade föreningsmomsen blivit aktuell hade det antagligen blivit ännu svårare att hitta ideella krafter till exempelvis en kassörspost, säger SOFT:s ekonomichef Marita Axelsson.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter