Svensk Orientering logotyp
03.08.2016

Forsgrens guld en härlig boost: "Presterar när det verkligen gäller"

Orientering
Även på damsidan var det blågult i topp på Student-VM:s medeldistans. "Det känns väldigt kul! Det här ger absolut en självförtroendekick. Jag visar att jag kan prestera när det verkligen gäller", säger segrarinnan Lilian Forsgren.

Efter att ha fört Sveriges sprintstafettlag till en fjärdeplats under tisdagen, fick Lilian Forsgren kliva allra överst på pallen efter onsdagens medeldistans. OK Tisaren-löparen vann med sex sekunders marginal till norskan Andrine Benaminsen, och med dryga två minuter till bronsmedaljören Denisa Kosova, Tjeckien.

- Det var väl så nära ett kalaslopp det gick att komma, för jag tror inte att någon gick rent. Jag försökte verkligen fokusera på orienteringen, tänkte att det skulle räcka långt om man minimerade misstagen. Jag gjorde bara en liten miss.

Var det så klurigt som du trodde att det skulle bli?

- Ja, det var ganska svårt. Det var väldigt blandad framkomlighet och blandat grönt, gult och vitt. Det var stora variationer på hur långt man kunde se och hur brötigt det var att springa. Totalt sett blev det ganska komplext.

Du har en hel del internationell rutin - hur tungt väger den här segern?

- Det känns jättekul! Det här är ett mästerskap som de flesta som är här verkligen har laddat inför. Och det är alltid kul att prestera när det gäller. I och med att jag inte springer VM i år så blir det här mitt mästerskap den här sommaren.

Och med vinsten här - skickar du någon form av signal till landslagsledningen?

- Jag, det hoppas jag! Jag visar att jag prestera när det verkligen gäller, i en tidigare okänd terräng dessutom. Nu blir det först stafetter. Sedan siktar jag fram emot SM-tävlingarna och världscupavslutningen i Schweiz.

 Noteras bör även en finfin fjärdeplats för Amilia Björklund, Sävedalenlöparen som kom in sent i truppen sedan Sara Hagström tvingats kasta in handduken. Björklund var bara fyra sekunder från bronset.

- Det här var en riktigt härlig dag! Alla svenskar fick komma in i ledning. Rassmus och Elin var väl inte så nöjda med sina prestationer, men i övrigt var det väldigt glada miner. Starkt kämpat av hela laget som verkligen visade klassen, säger den svenska ledaren Maria von Schmalensée.

GULD ÄVEN PÅ HERRSIDAN - LÄS OM SJÖBERGS FULLTRÄFF HÄR

Resultat, medeldistans, damer
1) Lilian Forsgren, Sverige, 32.12, 2) Andrine Benjaminsen, Norge, +0.06, 3) Denisa Kosova, +2.12, 4) Amilia Björklund, Sverige, +2.16. Övriga svenska placeringar: 13) Elin Månsson +4.58. Ej till start: Lisa Risby.

Herrar
1) Oskar Sjöberg, Sverige, 33.11, 2) Pavel Kubat, Tjeckien, +0.12, 3) Johan Runesson, Sverige, +0.47. Övriga svenska placeringar: 5) Johan Högstrand +1.51, 6) Rassmus Andersson +1.53.

Kompletta resultatlistor på arrangörens hemsida

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter