Svensk Orientering logotyp
08.11.2014

Fullt blås i Borås – och här jagar landslaget den perfekta bensinblandningen

Orientering
Under fredagen startade orienteringslöparnas höstsamling i Borås och programmet ser minst sagt välfyllt ut. På schemat står bland annat ett spännande nutritionsprojekt.

Samtliga landslagslöpare, både juniorer och seniorer, befinner sig i Borås fredag till söndag och det är mycket som ska hinnas med.

Förutom planeringen av nästa säsong och diverse samtal kommer löparna att genomgå olika tester. Hjärtscreening erbjuds samtliga aktiva i de fasta landslagstrupperna och därutöver genomförs screening gällande muskulatur och rörlighet. Det bjuds på föredrag, det tränas och på lördagskvällen äger den årliga OL-galan rum.

Merparten av löparna kommer dessutom att delta i O-event och tävla i dagarna tre. Men det allra första passet skedde faktiskt i friidrottsmiljö, ett 3000-meterlopp inne i Ryahallen vilket utgjorde startpunkten för ett nutritionsprojekt.

- Vi försöker att simulera en världscupstävling, eller en intensiv tävlingsperiod helt enkelt, och då är det ju tuffa bud. Man blir mer och mer sliten ju längre tiden går, och det vi vill utreda är om det finns någonting som löparna kan ta för att återhämta sig snabbare, säger fysiologen Filip Larsen, en av många resurspersoner runt orienteringslandslaget.

Larsen berättar att han fått många frågor från löparna; vad man ska käka för någonting för att kunna prestera bättre.

- Och det är inte helt klarlagt faktiskt, även om det finns många förslag. Så nu gör vi ett experiment under den här helgen med en speciell blandning av kolhydrater, proteiner och lite annat som vi tror är bra. En liten cocktail.

Efter fredagens 3000-meterslopp mättes löparnas mjölksyranivåer och sedan delades gänget in i två grupper – en kontrollgrupp som ska äta precis som vanligt under helgen, och en experimentgrupp som under hela samlingen får ett styrt intag av kolhydrat och protein. På söndagen, efter sprinten, kommer man återigen att springa 3000 meter och mäta mjölksyran.

Är det några nya typer av preparat som testas?

- Nej, det är vanliga sportdrycker och vanligt proteinpulver, men det handlar mycket om hur mycket man ska ta, om sammansättningen och vad löparna kan få i sig.

Och när kommer svaren?

- Viss feedback får vi direkt. Löparna kommer att skatta på ett formulär hur de känner sig, om det känns bra eller dåligt i musklerna, och sedan ska vi också hålla koll på om de får en förkylning efter träningsperioden. Men sammanställningen kommer att dröja ett par veckor.


Under fredagskvällen inleddes O-event med en kvällssprint, Sprint by night. Här nedan toppresultaten i D21 och H21:

D21:
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
2) Helena Karlsson, IFK Lidingö SOK +00:50
3) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK +00:53
4) Sara Hagström, Falköpings AIK OK +00:55
5) Annika Billstam, OK Linné +00:57


H21:
1) Emil Svensk, Stora Tuna OK 
2) William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna +0:17
3) Rassmus Andersson, OK Linné +0:28
4) Oskar Sjöberg, OK Linné +0:35
5) Gustav Bergman, OK Ravinen+0:40

Fullständiga resultat här

På lördagkvällen är det dags för OL-galan, som du i år ska kunna följa via livestream - klicka här!

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter