Svensk Orientering logotyp
24.05.2016

Guld och silver i stafetten

Precisionsorientering
För första gången arrangerades en mästerskapsstafett i precisionsorientering vid EM (ETOC) i Tjeckien. Den nya grenen ersätter den tidigare lagtävlingen. Det blev succé direkt för Sverige. Ett guld i paralympic-klassen och silver i den öppna klassen.

Tävlingarna hölls i samma område som orienteringslöparnas sprintstafett i söndags vilket innebar såväl öppen som skogsterräng i ett kuperat landskap. Överlag gjorde lagmedlemmarna jämna och säkra lopp och det ledde till klara placeringar. I paralympic-laget som bestod av mycket erfarna deltagare startade Inga Gunnarsson på den första sträckan med ett säkert och stabilt lopp som uppföljdes av ett topplopp av Michael Johansson på andra sträckan.
Ankaret, Ola Jansson, fullföljden trenden och säkrade segern med en säker insats på den sista tidkontrollen där han avfärdade Tjeckernas attack. Ryska laget följde upp på bronsplats.
I öppna klassen började alltid säkra Stig Gerdtman men ett som vanligt säkert lopp. Han följdes upp av Martin Fredholm som visade att hans fina form under våren höll i sig och att han alltid skärper sig ett snäpp i internationella tävlingar. Avslutningssträckan förvaltades väl av Marit Wiksell som det alltid är skönt att ha i laget när tävlingen avslutas med en tidkontroll som är hennes specialitet. Italien blev litet för svåra och vann stafetten men Sverige höll undan för alltid farliga Slovakien.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter