Svensk Orientering logotyp
01.08.2016

Guld till Rassmus Andersson – brons till Johan Runesson

Orientering
STUDENT-VM: Om den inledande sprinten gick småknackigt, kan man istället tala om blågul succé på långdistansen. Rassmus Andersson vann på herrsidan och Johan Runesson grejade bronspengen. Fina fjärdeplatser för Anton Sjökvist och Helena Karlsson.

Student-VM i Ungern rullade under söndagen vidare med en långdistans i utkanterna av Miskolc. Damernas bana mätte 9,8 kilometer och bjöd på 20 kontroller; herrarna skulle avverka 13,8 kilometer och plocka 23 kontroller.

- En kontinental långdistans, men ändå ett lopp med mycket tänk hela vägen. Det var sällan bara att köra, utan en hel del orientering. Efteråt har många sagt att det var tufft mot slutet och lätt att göra trötthetsmissar, säger den svenska ledaren Maria von Schmalensée.

Den svensk som löste uppgiften bäst var tveklöst Rassmus Andersson. Linnélöparen stod för ett fenomenalt lopp, var snabbast vid varje mellantid och gick i mål på 83.59. Tvåan, schweizaren Kaspar Hägler, var 2.25 efter.

- Det känns otroligt bra! Så här har inte benen känts på hela året. Men det var inte riktigt väntat (skratt).

Varför inte?

- Jag sprang ju hela O-Ringen och hade inte alls någon bra känsla. Det var genomgående tungt, men två dagars vila räckte tydligen och så kom jag tillbaka till en nivå som är klart bättre än innan.

Du vann med betryggande marginal - var det ett klockrent lopp?

- Nej, jag lade nog bort en och en halv minut totalt, men de viktiga vägvalen träffade jag hela vägen. Det var en långsträcka i inledningen som jag satte perfekt och det var nog där jag grundlade segern. Sedan hade jag riktigt bra tryck i benen och kunde ösa på ordentligt i alla backar. Riktigt skön känsla!

Hur högt värderar du det här?

- Jag vet ju att de absolut bästa inte är med, VM-löparna. Men det här är det bästa jag gjort, vid sidan av SM-silvret på lång i höstas.

Hur mycket har det grämt dig att du missade det som tidigare var ditt stora mål - VM i Bohuslän?

- På ett sätt har jag såklart varit besviken, men samtidigt har jag haft mycket strul med skador och inte kunnat träna som jag velat. Inför EM hade jag inte sprungit alls, så jag har inte haft så stora förhoppningar. Året i stort kan jag inte vara nöjd med, men de senaste två månaderna har jag kunnat springa och det ger resultat direkt.

Och om du blickar framåt?

- Närmast ser jag fram emot medel och stafett här i Ungern. Sedan laddar jag för SM-tävlingarna och satsar på att komma med till VC-finalen i Schweiz.

Student-VM-bronset i långdistans knep till slut GMOK:s Johan Runesson, som hade en jobbig inledning på loppet men pressade sig förbi fyran, Stora Tunas Anton Sjökvist, på de sista kilometrarna. Runesson var 5.45 efter Rassmus Andersson i mål, Sjökvist var ytterligare elva sekunder bakom.

- Det gick riktigt dåligt fram till varvningen, jag sprang mest runt och tvivlade på mig själv, det var varmt och bara tungt. Sedan blev jag ikapplöpt av en kille och inne vid varvningen fick jag höra att han låg bra till. Då tänkte jag "jag måste springa ifrån den här killen med två minuter, så att jag åtminstone slår honom." Någonstans kom jag in i det mot slutet. Ett bra resultat, men en värdelös första halva på loppet, säger Runesson.

- Jag var sjuk förra veckan och ser det här bronset som en bonus. Medel och stafett borde passa mig bättre här.

På damsidan bärgade Finland både guld och brons genom Anna Haataja och Miia Niittynen. Tvåa, blott nio sekunder efter Haataja, kom norskan Ingjerd Myhre.

Även för de svenska damerna blev det en riktigt fin tävling med tre tjejer topp-tio. Lidingös Helena Karlsson blev fyra, 1.36 från segrarinnan, Josefin Tjernlund blev sjua och Lisa Risby nia.

- En stark laginsats av Sverige. Fantastiska lopp av killarna och jättebra prestationer även av tjejerna. Väldig otur för Lisa (Risby) som hade ett topplopp på gång när hon blev stucken av ett bi. Det störde henne ordentligt, säger Maria von Schmalensée.

Under tisdagen fortsätter Student-VM med en sprintstafett som startar 17.00.

Student-VM, långdistans, herrar
1) Rassmus Andersson, Sverige, 83.59, 2) Kaspar Hägler, Schweiz, +2.25, 3) Johan Runesson, Sverige, +5.45, 4) Anton Sjökvist, Sverige, +5.56. Övriga svenska placeringar: 21) Johan Högstrand +12.35.
Damer
1) Anna Haataja, Finland, 74.27, 2) Ingjerd Myhre, Norge, +0.09, 3) Miia Niittynen, Finland, +0.48, 4) Helena Karlsson, Sverige, +1.36. Övriga svenska placeringar: 7) Josefin Tjernlund +2.08, 9) Lisa Risby +2.38, 31) Amilia Björklund +15.40.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter