Gustav Nordström

Bild: Tilda Andersson

25.03.2024

Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten

Skidorientering
Det var i strålande vinterväder som masstarten i skidorientering avgjordes vid Pagla skidstadion, under SM-veckan i Boden. För Gustav Nordström var det en intensiv dag som började med längdskidstafett och slutade med guld i skidorientering.
I startfältet fanns 18 åkare, med Jonathan Ståhl från IFK Mora som den klara favoriten efter att ha vunnit alla 11 tävlingar i Sverige under säsongen. 15 sekunder före startskottet fick åkarna kartan för att lägga in i kartstället och sen drog skaran iväg samtidigt.

Det var en jämn inledning, och vid första mellantiden ledde Bodensonen Rasmus Wickbom från I 19 IF. Vid den så kallade radiobunkern, där Sveriges första radiosändning sändes ut 1921, skulle åkarna passera tre gånger.

Efter mellantidskontrollen gick åkarna ut på de gafflade delarna av banan. Efter första slingan ledde Jonathan Ståhl, tätt följt av Erik Blomgren, I 19 IF. På andra slingan tog Gustav Nordström, IFK Umeå och Rasmus Wickbom, I 19 IF kommandot då Jonathan Ståhl och Erik Blomgren oturligt bröt varsin stav och tvingades bryta loppet.

Ut på den sista gemensamma delen av banan var det tättrion Nordström, Wickbom och junioren Ludvig Eggöy Markhester, IFK Mora, som gick ut tillsammans. Men de var jagade av Henning Sjökvist, Stora Tuna OK, Tim Lundberg, OK Renen och Gustav Johnson, IFK Mora.

I slutet av banan så var det hemmasonen Rasmus Wickbom som tog förarsätet men hack i häl fanns Nordström och Sjökvist som båda tävlat tidigare samma dag, Nordström i längdstafetten och Henning i skidskyttet.

In mot stadion stod det mellan denna trion som radade upp sig för spurtstrid, där Gustav Nordström lyckades vinna med bara en meter före Henning Sjökvist.

En väldigt nöjd Gustav pustade ut efter spurtstriden hos SVT.

– Det är jättekul! Det var ett bra lopp och tight avslutning, så känns kul att jag lyckades vinna. Jag vet att jag är stark på att spurta och kunde ligga bakom ganska länge och spara lite krafter och ladda för avslutningen, berättade Gustav.

Gustav som tidigare under dagen kört längdskidstafetten lyckades bevisligen att ladda om.

– Det var tufft att få köra förstasträckan på längdstafetten, men med några timmars återhämtning så gick det bra att ladda om, sa Gustav med ett leende.

Tvåa i tävlingen, bara en meter efter var Henning Sjökvist som ändå var nöjd med ett SM-silver.

– Det känns jättekul! Det är alltid kul att tävla och skidorientering ligger mig väldigt varmt om hjärtat, berättade Henning och fortsätter.

– Det var lite trassligt i början. I och med att jag startade så långt bak och det var smalspår, så går det inte riktigt att ta sig om som jag ville. Jag tog några vägval för att försöka komma runt, men då tappade jag istället. Sen orienterade jag bra och kunde åka ikapp dem, så det var kul, säger Henning till SVT.

Hela tävlingen går att se på SVT Play, 05.14.00 i SM-veckans måndagssändning

Fullständiga resultat



Foto: Gustav Nordström stämplat i mål under SM-sprint tidigare i vinter. Fotograf, Tilda Andersson. 

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Jonatan Ståhl och Linda Lindkvist med glada miner efter att ha tagit hem Svenska cupen i skidorientering 2024.
Linda Lindkvist och Jonatan Ståhl vinnare av Svenska cupen
Fler nyheter