Svensk Orientering logotyp
21.05.2017

Hagström: "Räkna inte bort mig"

Orientering
Emma Johansson och Helena Jansson, två rutinerade VM-rävar, knep första- och andraplatsen i söndagens viktiga testlopp. Trea slutade Sara Hagström, som drömmer om en VM-biljett: "Världscupen i Finland blir extremt viktig."

Seger på långdistansen i fredags - etta även i söndagens medeldistans. Domnarvets Emma Johansson har verkligen glänst i de svenska VM-testerna.

Ravinenstjärnan Helena Jansson har också levererat två pallplatser i helgen; tvåa på medeln, trea på lången.

Söndagens trea, IFK Göteborgs Sara Hagström, var 2.38 från segern, och efter en relativt strulig vinter och vår lever drömmen om VM:

- Ja, så känns det absolut! Nu känner jag att formen är på uppåtgående. Kan jag prestera riktigt bra på världscupen så hoppas jag kunna slå mig in i truppen, säger Hagström, som direkt efter målgång var rejält besviken:

- Riktigt sur faktiskt. Direkt efter varvningen gjorde jag två bommar på raken, antagligen på grund av stress. Jag har kollat på det i efterhand och ser att jag tappade cirka 1.20 totalt. Försmädligt, för annars var det ett väldigt bra lopp. Men det är ju orientering vi håller på med, och när jag summerar helheten inser jag att det ändå var ett ganska bra lopp, trots allt.

Vad betyder tredjeplatsen då, tror du?

- Det är VM-medeldistansen jag har drömt om, och det här visar väl att ... räkna inte bort mig.

- Det är många som vill ha de få platserna i VM-laget, men jag ska försöka springa så bra jag kan i Finland till veckan. Det blir jättespännande och jättenervöst.

Vad hände förresten på långdistanstestet i fredags?

- Jag missade ettan rejält, plus att kroppen inte kändes alls med. Jag joggade sista biten och sparade krutet tills i dag istället. På ett VM-test är det allt eller inget. En åttondeplats räcker ingenstans.

Hur känns det rent fysiskt för dig nu då?

- Jag är på väg tillbaka. I mars hade jag en väldig dipp, jag kollade järnvärdena och de var låga. Jag hade lite överträningssymptom och tog helvila i tre veckor. Det var lite som att säsongen 2017 nästan var körd, vilket kändes väldigt tufft. Men, nu börjar jag komma i fas igen.

I vintras upplevde du en del problem med ditt hjärta, vilket man kan läsa om på din blogg - hur har det påverkat dig?

- Det tyngde mig en hel del under lägret på Playitas, men sedan dess har jag verkligen kollat upp hjärtat grundligt. Mitt EKG ser fortfarande konstigt ut, men jag är i goda händer och jag litar fullt ut på läkarna. Det är ingen fara för mig att springa nu, och om det hade varit det skulle de ha sett det tydligt på testerna. Det är inget som tynger mig just nu, men så länge jag sysslar med elitidrott kommer jag att behöva kollas regelbundet.

Vad händer nu då - flyger du direkt till Finland?

- Nej, först måste jag hem och redovisa en gruppuppgift i skolan. Det är väl inte huvudfokus just nu, men det ska nog gå bra. Sedan bär det av till Finland och sprinten till att börja med. Där vill jag verkligen springa bra!

Här nedan topp-tio i söndagens VM-test. (Tove Alexandersson sprang inte loppet. I egenskap av regerande världsmästarinna har hon redan en friplats på VM, både på lång- och medeldistansen.)

Resultat, VM-test, medeldistans
1) Emma Johansson, Domnarvets GoIF, 30.25, 2) Helena Jansson, OK Ravinen, +0.56, 3) Sara Hagström, IFK Göteborg, +2.38, 4) Helena Karlsson, IFK Lidingö SOK, +2.41, 5) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, +3.01, 6) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, +3.20, 7) Josefin Tjernlund, OK Tisaren, +3.23, 7) Alva Olsson, Linköpings OK, +3.23, 9) Lilian Forsgren, OK Tisaren, +4.01, 10) Anna Bachman, IFK Lidingö SOK, +4.30.

Fullständig resultatlista hittas här

Här kan du läsa om herrarnas medeltest

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter