Svensk Orientering logotyp
08.04.2016

Hagström, Strand och Ridefelt visade framfötterna i Skåne

Orientering
BRÖSARP. Sara Hagström, Lina Strand och Albin Ridefelt - där har ni tre orienteringslöpare som under fredagseftermiddagen verkligen tog chansen att imponera på förbundskapten Håkan Carlsson. Inom kort ska han bestämma vilka löpare som får chansen på världscupen i Polen och EM i Tjeckien.

Är du inte med i det svenska A-landslaget och satsar mot orienterings-EM i Tjeckien är den här helgen mycket viktig. På tre dagar avgörs tre observationstävlingar på Österlen, varav lördagens sprint och söndagens långdistans ingår i Swedish League.

Under fredagen kördes en medeldistans i det natursköna området mellan Brösarp och Östersjön, samma karta som användes på O-Ringens femte etapp 2014, och på damsidan var det förstaårssenioren Sara Hagström, Falköping, som vann. Helena Jansson och Tove Alexandersson avstod den här tävlingen, men övriga eliten var på plats.

Hagström vann med blott en sekund till godo på Lina Strand, Göteborg-Majorna OK och trea blev redan EM-klara Emma Johansson, Domnarvet.

- Det känns fantastiskt! Jag sprang den orienteringen som jag vill göra, säger Sara Hagström, som skördat sanslösa framgångar som junior och nu drömmer om att få chansen på EM och så småningom VM.

- Jag kände att jag skulle ha flyt och lyfta blicken och jag använde de verktygen som jag kände var viktiga. Sedan kom jag ikapp Helena (Karlsson, Lidingö), som startade två minuter före och så har vi sprungit lite om varandra en bit av banan. Jag har gjort några små missar också, men det gör man väl på våren?

Även Lina Strand, tillbaka efter ett skadeförstört 2015, stod för en stark insats.

- Det var stabilt. Jag är inte helt nöjd med mitt genomförande på två av de längre sträckorna, så där har jag lite att jobba på. Men generellt har jag gjort precis som jag  hade tänkt och tagit de där viktiga stoppen jag behöver i min orientering.

- Det är klart att jag går för att vinna, så en sekund upp till Sara är retligt, men, äsch, den kan jag ge henne. Jag får ta revansch någon annan gång.

På herrsidan placerade sig redan EM-klara Gustav Bergman, OK Ravinen, och Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, etta respektive trea. Tvåa blev OK Linnés Albin Ridefelt som jagar en biljett till världscupen i Polen och EM i Tjeckien.

- Jag har gjort ett väldigt bra lopp! Jag tänkte fokusera på det tekniska och hålla i det. Nu i början på säsongen kan det vara lite svajigt. Så jag följde planen och fick till det riktigt bra. Ett skönt kvitto!

Observationstävling, medeldistans, Brösarp
Damer
1) Sara Hagström, Falköpings AIK OK, 33.06; 2) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, +0.01, 3) Emma Johansson, Domnarvets GOIF +0.18, 4) Anna Bachman, IFK Lidingö SOK +1.15, 5) Signe Klinting, Järla Orientering +1.49, 6) Maria Magnusson, Sävedalens AIK +2.12, 7) Nicole Ljungdahl, OK Pan-Kristianstad +2.24, 8) Lilian Forsgren, OK Tisaren +2.34, 9) Lisa Risby, OK Kåre +2.48, 10) Anna Forsberg, Göteborg-Majorna OK +2.51
Herrar
1) Gustav Bergman, OK Ravinen 34.11, 2) Albin Ridefelt, OK Linné +0.06, 3) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn OF +0.12, 4) Oskar Sjöberg, OK Linné +0.41, 5) Peter Öberg, OK Hällen +1.18, 6) Johan Högstrand, IFK Göteborg +1.58, 7) Emil Svensk, Stora Tuna OK +2.01, 8) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro +2.05, 9) Marcus Millegård, Sävedalens AIK +2.06, 10) Filip Dahlgren, IFK Lidingö SOK +2.18.

Fullständig resultatlista hittar du här på Eventor

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter