Svensk Orientering logotyp
25.08.2017

Hagströms bästa världscuplopp

Orientering
Fem svenskor bland de tio bästa i världscupen i lettiska Cesis. Men den riktiga topplaceringen uteblev: - Att jag slutar fyra med det lopp jag gjorde och den kropp jag hade i dag är riktigt bra, säger Helena Bergman (tidigare Jansson).

I dag inleddes årets tredje världscupomgång med medeldistans i lettiska Cesis. Tävlingarna är även viktiga förberedelser för såväl löpare som arrangörer då Lettland nästa år står som värd för VM.

För de svenska damerna blev det inte den där riktiga fullträffen.

Trefaldiga VM-guldmedaljören och världscupledaren Tove Alexandersson inledde dock loppet starkt:

- Jag fick en bra inledning på loppet, på väg in mot en kontroll såg jag Natalia (Gemperle, ryskan som till slut vann loppet) och då tappade jag lite fokus. Det blev ett större misstag på den kontrollen, och efter det sprang jag ganska dåligt hela tiden faktiskt, säger Alexandersson som trots sitt mindre lyckade lopp slutade femma.

Och därmed behåller hon ledningen i världscupsammandraget även om dagens vinnare Natalia Gemperle närmade sig rejält inför fortsättningen av den individuella cupen.

Bästa svenska blev Helena Bergman (tidigare Jansson) som slutade fyra, två sekunder före Alexandersson:

- Det var riktigt rolig och utmanande orientering hela vägen. Det var väldigt varierat. Jag har gjort några dumheter men med tanke på det lopp jag gjorde och den kropp jag hade är det fint att jag kom så bra som fyra, säger Bergman som är fyra även i den totala världscupen.

Ytterligare tre svenskor slog sig in bland de tio bästa. Och för både nian Lisa Risby och åttan Sara Hagström var det första gången de sprang in på topp-10 i världscupen.

För Hagström såg det länge ut att bli en ännu bättre placering. Hagström var tvåa mer än halvvägs in i loppet:

- Det är lite blandade känslor. Detta känns som ett väldigt bra kvitto inför min fortsatta satsning, att få en bekräftelse på att jag är på rätt väg. Samtidigt så kunde det blivit ännu bättre i dag. Jag har lagt bort två minuter. En av dessa på ett vägval genom ett grönt område. Det såg bra ut på kartan, men det var plockepinn där inne, säger Hagström.

Herrtävlingen pågår.

I morgon fortsätter världscupen i Lettland med stafett.

 

Damer: 1) Natalia Gemperle, Ryssland, 38.56, 2) Sabine Hauswirth, Schweiz, +0.25, 3) Marika Teini, Finland, +0.51, 4) Helena Bergman, Sverige, +0.55, 5) Tove Alexandersson, do, +0.57.

Övriga svenska placeringar: 8) Sara Hagström, +1.38, 9) Lisa Risby, +1.43, 10) Emma Johansson, +2.06, 33) Anna Bachman, +4.47, 34) Alva Olsson, +4.50, 39) Josefin Tjernlund, +5.31, 48) Karolin Ohlsson, +6.46.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter