Svensk Orientering logotyp
16.09.2016

Här är guldvinnarna på ungdoms-SM

Orientering
Två guld till Stora Tuna, ett till Södertälje-Nykvarn och ett till Hagen. Det blev facit när ungdoms-SM inleddes med sprint i Karlstad.

 Kronoparken i Karlstad var tävlingsplatsen för sprinten i ungdoms-SM. Inledningen av loppet var på universitetsområdet i Karlstad innan löparna tog sig via ett skogsområde upp genom ett  bostadsområde till målet vid Fröding Arena.

Och det bjöds inte på några stora skrällar i sprinten, och det trots att det var genomgående nya USM-guldmedaljörer.

Men för Tilda Östberg var det andra SM-guldet. Förra året ingick hon i Stora Tunas vinnande lag vid SM i sprintstafett:

- Jag har gjort ett bra lopp. Jag missade 20 sekunder på den 13:e kontrollen och så gjorde jag inte något optimalt vägval till den sista kontrollen. Men på det stora hela var det ett bra lopp. Det var en rolig bana. Jag trodde nästan att den skulle vara lite svårare tekniskt, men jag är löpstark så detta passade mig bra, säger D15-vinnaren Tilda Östberg.

I dag vann hon med 35 sekunders marginal till silvermedaljören Ellen Blennow, Falköping. Och Falköping tog även bronset genom Alva Sonesson.

I den yngre herrklassen blev det också Borlänge-seger. Viktor Svensk vann dryga halvminuten före Samuel Pihlström.

Det var ett stabilt lopp. Jag har haft bra framförhållning hela vägen. Enda lilla misstaget var ett lite sämre vägval som jag tappade kanske fem sekunder på. Jag är väldigt nöjd med min insats, säger Svensk som vann före Landehofs Samuel Pihlström och Skogsluffarnas Elias Tidevall.

Allra jämnast var det i H16-klassen. Där var medaljörerna inom 14 sekunder. Kils Lukas Olm tog silvret före förra årets vinnare Kristoffer Tengroth, Sundbyberg.

Guldet gick till Daniel Bogren, Hagen:

- Det känns jättebra. Det var i princip rent. Jag har gjort två krokar på kanske fem sekunder vardera. Jag har sett till att fokusera på orienteringen. Det var en kontroll i ett skogsparti och där såg jag till att verkligen ta det lugnt för att inte göra något misstag och det lyckades jag bra med.

I D16-klassen gick guldet till Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn.

- Jag bommade egentligen inte något alls. Löpningen är väl min styrka, men jag känner mig trygg även på det orienteringstekniska i sprinten också. Min plan inför loppet var att inte tänka på farten alls utan att ha all fokus på orienteringen, och det lyckades jag bra med, säger Kleijn.

Grycksbos Ella Olsson tog silvret och Åmåls Erika Källvik-Leufvén tog bronset tre sekunder före tvillingsyrran Johanna.

I morgon fortsätter USM med långdistans.

 

D16: 1) Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn, 11.24, 2) Ella Olsson, Grycksbo, +0.26, 3) Erika Källvik-Leufvén, Åmål, +0.41, 4) Johanna Källvik-Leufvén, Åmål, +0.44, 5) Isa Envall, Hakarpspojkarna, +1.00.

H16: 1) Daniel Bogren, Hagen, 12.11, 2) Lukas Olm, Kil, +0.08, 3) Kristoffer Tengroth, Sundbyberg, +0.14, 4) Oskar Nyman, Tyr +0.25, 5) Gustav Runefors, Växjö, +0.27.

D15: 1) Tilda Östberg, Stora Tuna, 11.30, 2) Ellen Blennow, Falköping, +0.35, 3) Alva Sonesson, Falköping, +0.36, 4) Ebba Berglin, Karlskrona, +0.44, 5) Tilde Backlund, +0.53.

H15: 1) Victor Svensk, Stora Tuna, 11.26, 2) Samuel Pihlström, Landehof, +0.32, 3) Elias Tidevall, Skogsluffarna, +0.34, 4) Philip Carlsson, Nyköping, +0.38, 5) Benjamin Näslund, Skogslöparna, +0.41.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter