Svensk Orientering logotyp
18.05.2015

Här PreO-truppen till VM i Kroatien

Precisionsorientering
PreO-VM avgörs i år i Kroatien veckan efter midsommar. Efter helgens tävlingar i Bohuslän togs truppen ut.

Följande trupp är klar för VM:

Stig Gerdtman, Vingåkers OK, PreO Öppen klass
Marit Wiksell, Stora Tuna OK, PreO Öppen klass och TempO
Martin Fredholm, OK Linné, PreO Öppen Klass och TempO

Ola Jansson, Björklinge SOK, PreO Paralympisk klass
Inga Gunnarsson, OK Pan Kristianstad, PreO Paralympisk klass
Michael Johansson, Vänersborgs SK, PreO Paralympisk klass
Rolf Karlsson, Surahammars SOK, PreO Paralympisk klass

Lennart Wahlgren, Rehns BK, TempO
Erik Stålnacke, IFK Göteborg, TempO

En mer utförlig presentation av truppen finns här.

Det är ett mycket rutinerat landslag som åker till Kroatien för att hålla den goda traditionen vid liv att alltid komma hem med några medaljer. Totalt har det under de 11 åren blivit 13 guld, 13 silver och 7 brons – imponerande.

Från fjolåret har Michael Johansson guldet från den Paralympiska klassen att försvara, medan Marit Wiksell ska omvandla fjolårets silver i öppna klassen till det guld hon var så när i fjol. Även laget, med Marit Wiksell, Martin Fredholm och Michael Johansson, tänker sig kunna omvandla fjolårets silver till ett guld.

Två riktiga veteraner finns i truppen. Stig Gerdtman och Martin Fredholm gör båda sina tolfte raka VM. Det innebär att de har varit med på samtliga VM sedan 2004 då första världsmästerskapet avgjordes i Västerås. Då, i Västerås, fanns även Ola Jansson med och tog den första historiska guldmedaljen just före Fredholm och Gerdtman. Detta blir Janssons tionde VM-start.

En VM-debutant finns med i laget i form av Erik Stålnacke, IFK Göteborg, som startar i TempO-tävlingen. Erik Stålnacke är även han rutinerad, men gör nu VM-debut. Han var med på EM redan 2010 och tog i höstas sitt första SM-guld i just TempO.

Marit Wiksell är yngst i laget, men gör nu sitt femte VM. Ska hon äntligen slå till med ett guld? Hon var nära ifjol i PreO:s öppna klass. Hon har ju dessutom två individuella möjligheter, dels i PreO dels i TempO samt även en möjlighet i laget som hon säkert kommer att ingå i. Att Wiksell är i strålande form har hon visat två helger i rad, dels i Finland för två veckor sedan, dels nu i helgen i Nordiska Landskampen där hon hade fel på endast en kontroll av totalt 51 stycken. Vilka ska hon se upp med? Finske Antti Rusanen och norske Martin Jullum är alltid farliga i såväl PreO som TempO. I PreO finns dessutom veteranerna Stig Gerdtman och Martin Fredholm samt den gamle storlöparen från Norge, Sigurd Dæhli.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter