Svensk Orientering logotyp
24.08.2016

Helena Jansson missar långdistansen

Orientering
Helena Jansson kommer inte till start i morgondagens långdistans. Hon stukade foten tidigt i gårdagens medeldistans: ”Med tanke på att jag inte kan jogga i dag känns inte 80 minuters långdistans i morgon som något alternativ", säger Jansson.

I morgon fortsätter VM i orientering med långdistans. Det svenska laget har gjort en förändring i uppställningen på damsidan. Anna Bachman kommer att springa i stället för Helena Jansson som skadade sig på gårdagens medeldistans:

- Jag hoppade nerför en brant på väg mot den andra kontrollen och foten knakade och gjorde hiskeligt ont. Och så tog det någon sekund innan jag fattade att jag stukat foten eller gjort något annat allvarligt med den. Då övervägde jag om jag skulle bryta, men jag stapplade vidare. Jag hade ingen styrsel i foten och det var svårt att springa framför allt utför, säger Helena Jansson som slutade 16:e i loppet.

Direkt efter målgången fick hon rejält ont:

- Jag  befarade att det var någon fraktur, men vi var och röntgade sent i går och då fick vi besked att så inte var fallet. Ett av tre ledband på utsidan av foten är trasigt. Exakt hur trasigt vet jag inte. I dag är det klart bättre, jag kan gå lite försiktigt. Men jag kan inte jogga i dag. Att springa 80 minuter långdistans i morgon känns inte som något alternativ. Men jag har förhoppningar om att kunna springa stafetten på lördag, om jag blir uttagen, säger Helena Jansson.

Noterbart är att Helena Jansson har sprungit skogsstafetten i VM vid nio tillfällen, och laget har slutat tvåa eller trea alla gånger.

- Det vore ju så häftigt att kunna ta det där stafettguldet som vi svenska damer har varit så nära så många gånger, säger Jansson.

Senaste gången de blågula damerna vann stafetten var vid VM på hemmaplan i Västerås 2004.

Men stafetten avgörs alltså först på lördag. I morgon är det långdistans och i det svenska laget springer utöver inhoppande Anna Bachman även Tove Alexandersson, Emma Johansson, Lina Stand, Fredrik Bakkman, Gustav Bergman och William Lind.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter