Svensk Orientering logotyp
19.09.2014

Helena Jansson opereras på tisdag: "Tudelade känslor"

Orientering
På tisdag kommer landslagsstjärnan Helena Jansson återigen att opereras. "Det är tudelade känslor. Dels är det såklart ledsamt, en sorg över att det är som det är, dels är jag full av beslutsamhet att det här ska bli riktigt bra", säger Jansson.

För cirka ett år sedan genomgick Helena Jansson dubbla fotoperationer, och efter en lång rehabiliteringsperiod kom hon i somras tillbaka och nådde prispallen både i världscupen och på VM i Italien.

Men den vänstra foten blev aldrig riktigt bra – och nu väntar ytterligare ett mörkt halvår med rehabilitering och alternativ träning.

- Det kändes inte givet på förhand att jag återigen skulle opereras. En operation är aldrig en bra lösning och att operera en gång till på samma ställe är ännu sämre. Men när jag träffade (läkaren) Pär Herbertsson häromdagen hade han ett tydligt förslag på vad som kunde göras och efter noggranna överväganden känns det ändå helt rätt, säger Jansson.

Ingreppet är snarlikt operationerna som gjordes förra hösten; en dålig slemsäck och en bit av hälbenet kommer att plockas bort.

Även rehabiliteringen kommer att följa ett känt mönster.

- Om allt går som det ska kommer det att ta ungefär två månader tills jag kan ta det första löpsteget, och ungefär den dubbla tiden innan jag kan köra ett ordentligt löppass, säger Jansson, som hoppas att hennes tidigare rehabiliteringsperiod ska gynna henne.

- Det är i princip samma sak jag ska gå igenom, så nu har jag ju rätt stor erfarenhet och vet vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra.

Lever drömmen om att få springa ännu ett VM?

- Definitivt, det är den drömmen som kommer att ta mig framåt i vinter. Prio ett är såklart att få en fot som är hel, jag ska ju ha den här foten resten av mitt liv, och blir den bra så kommer jag absolut att vilja springa VM i Skottland.

ARKIV: Ny tung höst för Jansson - ännu en operation diskuteras

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter