Svensk Orientering logotyp
05.05.2014

Historisk dansk seger i Tiomila (1)

Orientering
Det blev ett historiskt Tiomila. För första gången blev det dansk seger, detta genom Pan Århus: "Underbart att vinna med det här laget", säger Maja Alm som gjorde det avgörande rycket på den fjärde sträckan.

Förra året vann ett danskt lag för första gången en stor klubbstafett, detta när Pan-Århus vann Venla-kavlen i Finland.
Nu fanns laget med bland favoriterna inför årets Tiomila, men i onsdags kom ett tungt återbud då Emma Klingenberg (som vunnit i världscupen tidigare) tvingades tacka nej.
Det blev en del omkastningar i laget, och danskorna inledde med 18-åriga Miri Thrane Ödum på förstasträckan. Hon växlade som 42:a men efter en klättring i resultatlistan av Ita Klingenberg och en mycket stark mittsträcka av Ida Bobach var Maja Alm med i täten när hon stack ut på fjärdesträckan.
Väl där gjorde hon det avgörande rycket. Hon skapade en fyraminuterslucka som Signe Söes förvaltade på bästa sätt:
- Jag såg till att vara säker i min orientering. Det blev två små misstag längs banan men på det stora hela var det ett mycket bra lopp. Det var en fantastisk känsla att få fira segern tillsammans med mina lagkamrater, säger Signe Söes som för ett par veckor sedan vann medeldistansen på EM.
Nu har hon beslutat att landslagssatsningen är över. Men hon kommer att satsa vidare på klubblaget och de stora stafetterna.
Bakom Pan-Århus blev det en mycket tät kamp om andraplatsen. Och där drog till slut Göteborg Majorna med trippelguldvinnaren från EM i Portugal; schweiziskan Judith Wyder längsta strået:
- Vi har varit åtta som bäst i Tiomila. Jag tycker att vi haft lite stolpe ut tidigare, men nu gick det verkligen precis som vi ville. Härligt att lyckas med det här laget där vi alla är mellan 23-26 år, säger Lina Strand som gjorde en stark insats på fjärdesträckan.
Tisaren slutade trea, och Järla skrällde genom att sluta på fjärde plats.
- Det var stabila insatser hela vägen, summerade Karolin Ohlsson.

Resultat: 1) Pan-Århus (Miri Thrane Ödum, Ita Klingenberg, Ida Bobach, Maja Alm, Signe Söes), 238.24, 2) Göteborg-Majorna (Viktoria Ernstsson, Anna Forsberg, Emma Bergman, Lina Strand, Judith Wyder) +4.06, 3) Tisaren (Helena Andersson, Bettina Aebi, Andrea Svensson, Lilian Forsgren, Simone Niggli), 4) Järla (Elsa Jansson, Anneke Hald Björgum, Ingjerd Myhre, Elin Hemmyr Skantze), +4.32, 5) Pohjantähti, +4.48, 6) Linné, +6.06, 7) Lidingö, +6.55.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter