Svensk Orientering logotyp
19.03.2015

Hög tid för arrangörer att registrera Naturpassområden

Orientering
Våren är här och som arrangör i Naturpasset är det nu hög tid att registrera områden.

Registrering av områden görs i tjänsten Naturpassområden.

- För många deltagare är det här den naturliga vägen att gå för att se var Naturpasset finns. Många har redan hört av sig och undrar om arrangören där de bor kommer att erbjuda Naturpasset även i år, berättar Niklas Wrane, bredd- och motionsansvarig på SOFT.

I tjänsten framgår också var man kan köpa paketet och hur länge kontrollerna sitter ute. I fjol var antalet registrerade områden 444 stycken.

Att registrera områden tar ett par minuter. Allt står beskrivet under avdelningen För arrangör på Naturpassets webbplats, www.naturpasset.se.

- Fastnar du på registreringen, be om hjälp i klubben eller skicka iväg ett mejl till naturpassansvarig i distriktet, tipsar Wrane.

Ökad försäljning 2014, trots inkomplett redovisning

När det gäller försäljningen, som kan följas via fliken Säljstatistik i tjänsten Naturpassområden, har den de senaste åren legat mellan 40 000 och 47 000 sålda paket, exklusive registeringar i Hitta ut och Stolpjakten. I fjol såldes 44 000 paket. Lägg därtill runt 8 000 registreringar i Hitta ut och Stolpjakten, de lite mer stadsnära varianterna av Naturpasset, så blir den totala siffran 52 000.

- Det är en fascinerande siffra. Vi räknar med att mellan två och tre deltagare är ute på varje pass, vilket innebär att över 100 000 människor är ute och tar kontroller i Naturpasset varje år.

Men för att statistiken ska stämma är det viktigt att klubbarna redovisar antalet sålda paket.

- Samma sak här som med registreringen – är du arrangör och vet med dig att ni inte har redovisat för 2014 ännu, gör gärna det så slipper vi och distrikten jaga in siffrorna, uppmanar Wrane.

Allt om tävlingen

I årets centrala tävling ska deltagaren, förutom att besöka kontrollerna och skriva in kontrollkoderna på hemsidan, också ge det bästa tipset på hur orientering kan utvecklas för att nå fler vuxna utövare. Det är alltså en liten skillnad mot i fjol då tipset gällde hur vi kan nå nya, oavsett ålder.

Om ni skriver om tävlingen på er hemsida, hänvisa till nyheten på orientering.se eller till naturpasset.se.

Under För arrangör finns allt ni som arrangör behöver veta om tävlingen.

Nya startkort i Butiken

Nya startkort togs fram inför 2014 och finns att köpa i Butiken. De innehåller korrekt information om tävlingen på baksidan, samt en uppmaning om att se arrangörens PM för vad som gäller för en eventuell lokal tävling.

- Det finns också kvar möjligheten att för er som arrangör fylla i kontaktuppgifter, om deltagaren saknar tillgång till internet och behöver hjälp att fylla i kontrollkoderna, eller om ni som arrangör har stämplar istället för koder vid kontrollerna och därför behöver ta emot startkorten brevledes.

Har ni gamla startkort kvar går det bra att använda dessa. I ett särskilt informationsblad framgår att ny information om tävlingen gäller.

Informationsbladet ligger för nedladdning och utskrift under För arrangör 

>> Naturpassets tävling som arrangör på Naturpassets webbplats.

Frågor och funderingar

Frågor och synpunkter tas emot av Niklas Wrane på niklas.wrane@orientering.se.


Läs mer
Naturpassets webbplats: naturpasset.se
Distriktens naturpassansvariga: naturpasset.se/Kontakt/
Naturpassområden: naturpassomraden.orientering.se
Silva: silva.se
Orienteringsspecialisten: olspecialisten.com
Letrosport: letro.se

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter