Swedish League final

Bild: Kadri Kalvo

17.09.2023

HÖGDRAMATISK UPPLÖSNING I SWEDISH LEAGUE – SVENSK OCH ALEXANDERSSON MÄSTARE

Orientering
Viktor Svensk och Tove Alexandersson är Swedish League mästare 2023. Detta efter en herrtävling som svängde flera gånger där inte ens segraren visste att han var först in på målområdet. I damklassen visade åter Tove Alexandersson klass när hon jobbade sig ikapp och förbi till en komfortabel seger.

Att det skulle bli spännande och ovisst i herrklassens jaktstart bäddade Viktor Svensk för redan genom SM-guldet på natten i fredags kväll. Svensk hade 8 sekunder tillgodo på Gustav Bergman inför söndagens upplösning. Inledningsvis såg det också ut som om Bergman hade fullt upp med att hänga med. En ledning som drygades ut under loppet och var som mest uppe i tre minuter. Men en rejäl bom till den 20e kontrollen gav spänning till loppet igen.

– Jag fattar inte, jag stod mitt i cirkeln men fick den inte. Jag kan inte ha varit mer än fem meter från kontrollen men ser den inte. Började leta mig ut och insåg ändå till slut att jag varit rätt. När jag väl fick den hade jag tappat hela försprånget och då var dom ju där.

Bergman hade fått sällskap av Martin Regborn som svarat för en fantastisk inledning och helt plötsligt var han i täten. De tre följdes åt ett par kontroller innan Bergman valde ett eget vägval till den 23e kontrollen. Ett vägval som skulle visa sig väldigt fördelaktigt då han ryckte åt sig en ledning på 40 sekunder till den följande duon.

– Jag tvekade men valde att följa med Martin och sen mot kontrollen visse jag ju inte riktigt var Gustav var. Jag tittade mig om men såg honom inte sen när vi kom ut på hygget så var han ju en bra bit framför och kände väl att det var kört då så då började jag tänka att det blir en uppgörelse med Martin om andraplatsen

Det är dock inte avgjort förrän mållinjen är passerad och när Bergman kom snett in mot näst sista bjöd han in Svensk igen som smet förbi. Misstaget kostade dryga minuten och då kunde Viktor Svensk defilera i mål och fullborda en fantastisk säsong.

– Jag har lite tur på slutet lär man väl ändå säga. Jag tror att jag är tvåa men hör inget jubel och ser inte Bergman heller då hör jag att jag är först, skrattar Svensk.

Bergman fick nöja sig med andraplatsen några sekunder före Martin Regborn.

gustav bergman viktor svensk avslutning swedish league final

Viktor fullbordar därmed en fantastisk säsong med SM guld i samtliga skogsdistanser, Ultralång, lång, medel och senast Natt SM och nu även mästare i Swedish League.

– Ja det har varit grymt den härsäsongen. Nu blir det Lidingöloppet på lördag är jag ska springa 15km och sedan är det väl 25-manna kvar.

På frågan om nästa säsong så är han inte sen att svara.

– Det är väl EM som är det stora målet. Det känns som om det gått bra här hemma men nu vill jag lyckas bättre internationellt nästa säsong, avslutar en värdig mästare.

Viktor Svensk vann H21, fotograf: Kadri Kalvo. 

Damklassen blev
en uppvisning av Tove Alexandersson. Trots ett utgångsläge med 7:20 upp till Andrea Svensson, OK Tisaren, så visade Alexandersson åter att hon är världens bästa orienterare. Försprånget minskade succesivt och utan misstag var hon ikapp och förbi efter halva loppet. Andrea Svensson svarade för ett mycket fint lopp även idag även om det blev en bom på ett par tre minuter till nionde kontrollen. När Tove Alexandersson är i sitt bästa slag är hon svårslagen och det visade hon verkligen idag.

– Ja det var roligt idag Otroligt fint men en tuff bana. Det kändes att det är i slutet på säsongen och jag hade lite svårt att fokusera, men jag skärpte till mig och det höll.

Tove som in i det sista inte var säker på om hon skulle springa jaktstarten hade till slut 3:36 ner till Andrea Svensson som fin tvåa. Tredjeplatsen knep Elin Månsson några sekunder före Josefin Tjernlund, OK Tisaren.

– Jag bestämde mig bara för några dagar sedan och kände att jag skulle fokusera på att orientera rätt och se hur långt det skulle räcka, avslutar en glad och nöjd segrarinna.

Alma Svennerud, Karlskrona SOK, svarade för en fin avslutning och är mästare i D20 klassen. Förutsättningarna innan med 24 sekunder bakom Göterborg-Majorna OK´s Sabina Aumo åts ikapp tidigt.

– Jag såg Sabina tidigt och jagade ikapp men sedan tappade jag henne. Sen fick jag kontakt igen och då var jag stark uppför och med en stark spurt så räckte det, det här var superkul, sa en glad Alma Svennerud.

Trea bakom Svennerud och Aumo blev Eleonora Alinder, Göteborg-Majorna OK.

I H20 blev det aldrig spännande om vart segern skulle hamna. Nu blev det dubbelt Växjö OK där segraren blev Noel Braun. Han hade ett försprång på 1:44 inför jakten och den drygades ut under hela loppet. Segermarginalen blev till slut 5:49 före klubbkompisen Linus Wernström. Trea efter en fin jaktstart blev Arvid Skepp, Sävedalens AIK som vann en tät spurtstrid mot Lucas Larsson, OK Skogshjortarna.

I den yngsta juniorklassen, D18, blev det seger för Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK nästan tre minuter före Alva Björk, OK Pan-Kristianstad. Trea efter en fin upphämtning Filippa Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK.

Hannes Mogensen, OK Ravinen tog hem H18 i suverän stil. Segermarginalen blev till slut 2:59 före Svante Selin, FK Göingarna och 3:15 före Ludwig Rosén Göteborg-Majorna OK.

Resultat Swedish League, #11, förkortad lång, jaktstartsfinal: 
D21 Elit, 10 560 m:
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, 1.31.25,
2) Andrea Svensson, OK Tisaren, 1.35.01,
3) Elin Månsson, IFK Göteborg Orientering, 1.41.17.

H21 Elit, 12 680 m:
1) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, 1.26.55,
2) Gustav Bergman, OK Ravinen, 1.27.08,
3) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, 1.27.12.

D20 Elit, 7 770 m:
1) Alma Svennerud, Karlskrona SOK, 1.10.07,
2) Sabina Aumo, Göteborg-Majorna OK, 1.10.08,
3) Eleonora Alinder, Göteborg-Majorna OK, 1.23.46.

H20 Elit, 8 680 m:
1) Noel Braun, Växjö OK, 1.04.54,
2) Linus Wernström, Växjö OK, 1.10.43,
3) Arvid Skepp, Sävedalens AIK, 1.12.06.

D18 Elit, 5 870 m:
1) Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK, 51.59,
2) Alva Björk, OK Pan-Kristianstad, 54.56,
3) Filippa Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK, 1.01.52.

H18 Elit, 7 140 m:
1) Hannes Mogensen, OK Ravinen, 49.54,
2) Svante Selin, FK Göingarna, 52.53,
3) Ludwig Rosén, Göteborg-Majorna OK, 53.09.

Se alla resultat här. 

Text: Michael Hallner 
Bild: Kadri Kalvo 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter