Bild: Mathias Bergeld, Bildbyrån</em></span>

28.05.2019

Idrottens stämma avslutad – här en sammanfattning

Orientering
Efter tre intensiva dagar avslutades under söndagen idrottens stämma Riksidrottsmötet. Många viktiga beslut fattades – här en liten sammanfattning.

Riksidrottsmötet, svensk idrotts högsta beslutade organ, hålls vartannat år. I år var Jönköping värdstad och Svenska Orienteringsförbundet representerades på plats av styrelseordförande Inge Blomberg, ledamöterna Vivianne Lindstam och Sten Segerslätt samt förbundschef Susanne Söderholm.

Helgen resulterade bland mycket annat i att Björn Eriksson valdes till ordförande i Riksidrottsstyrelsen för ytterligare två år – fram till nästa stämma Uppsala år 2021.

Vidare vill vi lyfta fram att Svenska Orienteringsförbundets motion om idrottsrörelsens engagemang i miljö- och klimatarbete blev väl emottagen. SOFT:s ordförande Inge Blomberg förklarade hur viktigt det är att vi lyfter miljöfrågorna och kommer igång med detta arbete på riktigt.

Här är några av Riksidrottsstämmans beslut från helgen:  

  • Beslutar enligt Svenska Orienteringsförbundets motion att uppdra till RS att i samverkan med SF och DF utarbeta konkreta förslag på hållbarhetsarbete som innefattar hela den svenska idrottsrörelsen. RS återkommer till RF-stämman 2021 med en rapport över arbetet. Mer om RF:s hållbarhetsarbete här
  • Nya kriterier, villkor och anslutningsformer för medlemskap i RF och SISU Idrottsutbildarna.
  • Formerna för fördelning av statens stöd till idrotten görs om så att fler ungdomar idrottar längre.  
  • Samtliga förslag till åtgärder för att förstärka arbetet med en trygg idrott för alla genomförs.
  • En ny reviderad Idrotten vill – idrottens idéprogram 
  • En reviderad vision, verksamhetsidé och värdegrund för SISU Idrottsutbildarna.
  • Omval och nyval till Riksidrottsstyrelsen, Förbundsstyrelsen, Dopingkommissionen, Riksidrottsnämnden, Dopingnämnden och valberedningen.  
  • Svenska Cheerleadingförbundet valdes in som nytt medlemsförbund i Riksidrottsförbundet medan övriga ansökningar fick avslag.  
  • Svenska Kälksportförbundet och Svenska Landhockeyförbundet uteslöts med hänvisning till att de har för få föreningar och därmed inte uppfyller villkoren för medlemskap i Riksidrottsförbundet. 

Motioner om förändrat regelverk för LOK-stödet avslogs eller ansågs besvarade, vilket innebär att det inte blir några ändringar.

Vidare kan det berättas att SOFT:s tidigare förbundsordförande Lena Larsson var en av 102 ledare som mottaga RF:s förtjänsttecken.

Bild: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Larsson var ordförande i SOFT:s styrelse 2010-2018 och styrelseledamot 2000-2008. Hon var även ordförande i Västmanlands Orienteringsförbunds styrelse 1996-2005, ordförande i Sala OK:s styrelse 1993-1996 och styrelseledamot 1990-1993.

Lena Larsson fick Svenska Orienteringsförbundets högsta utmärkelse 2018 i samband med att hon tackades av som avgående ordförande. Idrottsligt har Lena många meriter, bland annat silvermedalj i veteran-VM och åtskilliga guldmedaljer i veteran-SM. 

Ytterligare orienterare fick emotta förtjänsttecknet; Gotlands Idrottsförbund hade nominerat Rolf Malmbros och Kjell Skalberg. Samtliga förtjänstteckenmottagare finns här

Mer information om Riksidrottsmötet och samtliga handlingar finns här

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter