Ingen svensk rivstart i Ungern – labyrintisk park skapade problem
31.07.2016

Orientering
Det blev ingen svensk rivstart på Student-VM i Ungern. Bästa svensk på den inledande sprinten blev Lilian Forsgren, som slutade på nionde plats, 56 sekunder från segern. På herrsidan var Jakob Enmark bäst i Blågult med en delad 18:e-plats.

Under söndagen inleddes student-VM i orientering med en sprint. Tävlingen avgjordes i den lilla turistorten Lillafüred, 12 kilometer väster om mästerskapets huvudort Miskolc.

Banorna – utlagda på två platta områden förenade av en brant passage med hängande trädgårdar – mätte 3,3 och 3,6 kilometer och 21 respektive 23 kontroller skulle plockas på vägen mot mål.

Men det blev inte riktigt den öppning som Sverige hade hoppats på.

- Det var en bitvis mycket teknisk sprint, där många tappade tid i den labyrintliknande slottsparken, säger ledaren Maria von Schmalensée.

Vassast på damsidan var tjeckiskan Denisa Kosova som gick i mål på 16.28, nio sekunder före finländskan Maija Sianoja och ryskan Anna Dvorianskaia vilka delade andraplatsen.

Bland svenskorna var rutinerade Lilian Forsgren främst med sin niondeplats. OK Tisaren-löparen var 56 sekunder från seger.

På herrsidan var Kristian Jones snabbast av alla. Segrartiden blev 13.49 och närmast efter britten kom två schweizare: Jonas Egger (+0.33) och Florian Schneider (+0.42).

Bäst av svenskarna var Södertälje-Nykvarns Jakob Enmark på 18:e plats, 1.48 efter vinnaren.

- Det var inte många glada miner direkt efter målgång, men nu är vi igång i alla fall och löparna är riktigt taggade inför morgondagens långdistans, säger von Schmalensée.

Sprint, damer
1) Denisa Kosova, Tjeckien, 16.28; 2) Maija Sianoja, Finland och Anna Dvorianskaia, Ryssland, båda +0.09. Svenska placeringar: 9) Lilian Forsgren +0.56, 19) Elin Månsson +1.55, 25) Helena Karlsson +2.06, 47) Josefin Tjernlund +3.46.
Herrar
1) Kristian Jones, Storbritannien 13.49, 2) Jonas Egger, Schweiz +0.33, 3) Florian Schneider, Schweiz +0.42. Svenska placeringar: 18) Jakob Enmark +1.48, 23) Oskar Sjöberg +1.57, 29) Johan Runesson +2.05, 49) Anton Sjökvist +2.48.